OXYGON – Swimming Pool Products – Water Treatment

Άρθρα

Σάουνα Υπέρυθρης Ακτινοβολίας – Infrared Sauna

Υπέρυθρη Σάουνα

Το υπέρυθρο φως αποτελεί μέρος του αόρατου φάσματος του ηλιακού φωτός που είναι απαραίτητο για όλα τα ζωντανά όντα. Το βέλτιστο εύρος σε micros είναι μεταξύ 6 και 14 micros και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα μέσα από πειράματα ότι είναι απαραίτητο για την ζωή. Γι’ αυτό και λέγεται “Ζωτικό Φως”.
Αποτέλεσμα διείσδυσης: Οι μακρινές υπέρυθρες μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και στους ιστούς σε βάθος 4 – 5 εκατοστά και να επιδράσουν στα βαθύτερα επίπεδα του ανθρώπινου σώματος απ’ ευθείας όπως επίσης και στα ζωντανά κύτταρα καθώς και να ρυθμίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες.
Αποτέλεσμα αντήχησης: Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 365 βαθμοί Κελσίου που είναι ίση με εκείνη των μακρινών υπερύθρων σε μήκος κύματος 936 micros. Οπότε οι μακρινές υπέρυθρες σε αυτό το εύρος μπορούν να προκαλέσουν αντήχηση και να ενεργοποιήσουν τα μόρια του νερού στο σώμα μας να αυξήσουν την εισπνοή οξυγόνου να επιταχύνουν την κυκλοφορία να βελτιώσουν το μεταβολισμό και την micro κυκλοφορία του σώματος.
Αποτέλεσμα θερμότητας: Οι μακρινές υπέρυθρες μπορούν να ζεστάνουν το ανθρώπινο σώμα να κάψουν θερμίδες να αυξήσουν την εφίδρωση να εξαφανίσουν τις τοξίνες και τα λίπη που είναι κρυμμένα βαθιά στο σώμα.

Πλεονεκτήματα της σάουνας υπερύθρων

Αποτοξίνωση – Υγεία: Μία φυσική μέθοδος η οποία φέρνει αποτοξίνωση του σώματος από την νικοτίνη, το αλκοόλ και τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο σε κυτταρικό επίπεδο.
Καθαρισμός δέρματος: Βοηθάει να μειωθεί η κυτταρίτιδα και διώχνει την τραχύτητα αφήνοντας το δέρμα απαλό και μαλακό.
Απώλεια βάρους: Ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος προκαλώντας εφίδρωση και αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού. Από μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση θερμίδων με χρήση 20 λεπτών στην σάουνα ισοδυναμεί με φυσική άσκηση αντίστοιχου χρόνου.
Χαμηλότερη πίεση και βελτίωση της κυκλοφορίας: Συχνή “έκθεση” στην υπέρυθρη ακτινοβολία μπορεί να απαλλάξει από αγγειακή ζημιά που έχει προκληθεί από υψηλή πίεση διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να επιταχύνει την αποθεραπεία.
Χαλάρωση: Η υπέρυθρη ακτινοβολία χαλαρώνει και ηρεμεί κουρασμένους μύες και απελευθερώνει από την ένταση και ανακουφίζει από το άγχος και την φυσική κόπωση.

Ανακούφιση πόνου: Οι μακρινές υπέρυθρες διεισδύουν βαθιά στις αρθρώσεις τους μύες και τους ιστούς και παρέχουν ανακούφιση στους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα σύνδρομο χρόνιας κούρασης μυαλγίες και συγκεκριμένες παθήσεις δέρματος.

Οφέλη από την Υπέρυθρη Σάουνα

Οι υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιούνται για να θερμαίνουν τα αντικείμενα στην σάουνα μέσα αντί ζεστού αέρα. Αυτό το είδος σάουνας είναι πιο αποτελεσματικό επειδή η θερμότητα διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα σε σύγκριση με τις κλασικές σάουνες. Οι υπέρυθρες ακτίνες μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός σε θερμική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος που μπορούν να φτάσουν σχεδόν 3 ίντσες μέσα από το δέρμα στο υποδόριο ιστό. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή της υπέρυθρης ακτινοβολίας αλλά δεν είναι όλες οι ακτίνες που έρχονται από τον ήλιο καλές για την υγεία του ανθρώπου. Οι υπέρυθρες θερμάστρες παρέχουν μόνον τις ευεργετικές υπέρυθρες ακτίνες που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι.

Η παραδοσιακή σάουνα ατμού δημιουργεί μια υγρή ατμόσφαιρα στο θάλαμο της σάουνας. Ωστόσο τα βακτήρια και οι ιοί είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν και να αναπτυχθούν γιατί η υγρασία είναι ευνοϊκή για την ανάπτυξή τους. Από την άλλη πλευρά η υπέρυθρη σάουνα σας παρέχει καθαρή υπέρυθρη ενέργεια.  Η παραδοσιακή σάουνα ατμού μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή για μερικούς ανθρώπους. Η υπέρυθρη σάουνα δεν θερμαίνει τον αέρα έτσι ώστε οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις υπέρυθρες σάουνες άνετα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνει μόνο το σώμα έτσι η κατανάλωση ενέργειας της υπέρυθρης σάουνας είναι πολύ μικρότερη από εκείνη της παραδοσιακής σάουνας ατμού. Η σάουνα ατμού φτάνει σε θερμοκρασία έως και 88 βαθμούς Κελσίου ενώ η σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνει σε θερμοκρασία έως 65 βαθμούς Κελσίου. Η υπέρυθρη σάουνα χρειάζεται έως 20 λεπτά για να θερμάνει το σώμα ενώ η σάουνα ατμού χρειάζεται περίπου 50 λεπτά για να θερμανθεί το σώμα. Γενικά οι υπέρυθρες σάουνες είναι πολύ εύκολο να συναρμολογηθούν και δεν απαιτούν καμία επιπλέον υδραυλική και ηλεκτρολογική εργασία που απαιτούνται για την σάουνα ατμού. Η υπέρυθρη σάουνα μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε ηλεκτρική έξοδο πράγμα που δεν συμβαίνει με τη σάουνα ατμού. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της υπέρυθρης σάουνας.

Συμβουλές
Θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη αγοράζοντας μια υπέρυθρη σάουνα. Η κύρια παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί είναι πόσοι άνθρωποι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη σάουνα ταυτόχρονα. Αυτή θα αποφασίσει το μέγεθος της σάουνας θα πρέπει να προμηθευτείτε. Υπέρυθρες σάουνες είναι διαθέσιμες σε ποικιλία που κυμαίνεται από καμπίνες για ένα άτομο έως και τριών άτομων.
Οπωσδήποτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν αυτό το είδος σάουνας είναι κατάλληλο για την υγεία σας και πόσο συχνά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Μην ξεχνάτε ότι όσο και οφέλιμη να είναι μπορεί να έχει αντίθετες συνέπειες σε περίπτωση που δεν είναι κατάλληλη για τον οργανισμό σας ή δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Τα 7 θαύματα του υδρομασάζ

Όλοι γνωρίζουμε τα 7 θαύματα του κόσμου, αλλά δεν έχετε ζήσει πραγματικά μέχρι να γνωρίσετε τα επτά (επιστημονικά) θαύματα του υδρομασάζ που προσφέρει η εμπειρία των υδρομασάζ της νέας σειράς OX της εταιρείας OXYGON.

Εκτός από την απόλυτη χαλάρωση, το υδρομασάζ της OXYGON μπορεί επίσης να προσφέρει εκπληκτικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας και ευεξίας – συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα…

1) Άγχος

Η μείωση του άγχος έχει να κάνει με την ηρεμία του μυαλού και στο να αφεθείτε στην απόλυτη χαλάρωση. Οι εκτοξευτήρες ζεστού νερού (jets) συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης του σώματος. Όταν το μπάνιο σας συνοδεύεται από βαθιές αναπνοές και ηρεμία, τότε θα βιώσετε στιγμές απόλαυσης μοναδικών αισθήσεων που δρουν ευεργετικά για την υγεία σας.

2)  Πόνος της μέσης

Αυτό το ζήτημα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική τους κατάσταση. Ένας μη ιατρικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου είναι η υδροθεραπεία. Η άνωση που ασκεί το νερό στο σώμα και η υψηλή θερμοκρασία βοηθούν στην ανακούφιση των καταπονημένων μυών, ενώ τα jets στα καθίσματα παρέχουν αίσθηση ανακούφισης στο κάτω μέρος της πλάτης.

3) Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και κράμπες

Εάν έχετε κράμπες στα πόδια ή υποφέρετε από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, θα καταλάβετε την αδυναμία να απολαύσετε έναν καλό ύπνο. Η χαλάρωση σε ένα ζεστό υδρομασάζ

πριν από το ύπνο μπορεί να βοηθήσει και να καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία φέρνουν επιπρόσθετα θεραπευτικά οφέλη.

4) Ύπνος

Ένας καλός ύπνος είναι πάντοτε απαραίτητος, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα στο να επιτύχουν την ποσότητα του ύπνου που χρειάζονται οι οργανισμοί τους. Οι ειδικοί συστήνουν ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο – το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει 20 λεπτά σε ένα ζεστό υδρομασάζ- για να προωθήσει τη χαλάρωση και να προετοιμάσει το σώμα μας για ύπνο. Εκτός από την ηρεμιστική αίσθηση ενός ζεστού μπάνιου, όταν βγείτε από το ζεστό νερό, η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει, γεγονός που “ενημερώνει” τον οργανισμό σας ότι ήρθε η ώρα για να “σβήσουν οι μηχανές”.

5) Ινομυαλγία

Παρόλο που εξακολουθεί να είναι ένα ιατρικό μυστήριο, η ινομυαλγία έχει ως κύρια συμπτώματα τον διάχυτο μυοσκελετικό πόνο και τις αλλαγές στη διάθεση. Η βύθιση σε ένα υδρομασάζ έχει αποδειχθεί πως βοηθά τα άτομα με ινομυαλγία όχι μόνο να χαλαρώσουν, αλλά και πως μειώνουν μέρος του πόνου στις αρθρώσεις.

6)  Ανάκτηση δυνάμεων μετά από άσκηση

Βυθίζοντας τον εαυτό σας στο υδρομασάζ, το ζεστό νερό, ενισχυμένο από το ισχυρό παλμικό μασάζ που πραγματοποιούν τα jets, ανακουφίζει τους πόνους μετά την άσκηση και βοηθά στο να απελευθερωθεί το γαλακτικό οξύ (η αιτία της μυϊκής πίεσης). Μπορείτε ακόμη και να στοχεύσετε τα jets σε συγκεκριμένες περιοχές όπως τα πόδια σας μετά από μια μακρά πορεία ή τρέξιμο ή στους ώμους σας μετά από μια συνεδρία ασκήσεων με βάρη.

7) Ανακούφιση από την αρθρίτιδα

Η αναζήτηση θεραπείας της αρθρίτιδας είναι αυτό που ενέπνευσε την δημιουργία της πρώτης αντλίας υδροθεραπείας στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει επειδή το ζεστό νερό διεγείρει τη ροή του αίματος στους δύσκαμπτους μύες και τις μαλακές αρθρώσεις και επιτρέπει στους πάσχοντες από αρθρίτιδα να κάνουν κάποια μαλακές διατάσεις.Τα υδρομασάζ προσφέρουν ευχαρίστηση και ανακούφιση με πρόσθετο το πλεονέκτημα της εργονομίας καθισμάτων, επιτρέποντάς σας να το απολαύσετε παρέα με την οικογένεια και τους φίλους σας.

 

Δείτε τη νέα σειρά Υδρομασάζ της OXYGON: Oxygon Spas – OX Series

Δείτε τα υπόλοιπα μοντέλα υδρομασάζ: Oxygon Spas

Βουτιά…στην Υγεία!

Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη είναι η ενημέρωση όσο αναφορά την άσκηση, εξάλλου έχει φάνει ότι μέσω της άθλησης η ζωή γίνεται ευκολότερη και χαρίζει υγεία και μακροζωία. Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι απαραίτητο να ασκούνται καθημερινά για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Το κολύμπι είναι η ευκαιρία για όλους και ειδικότερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας να αποκτήσουν μια καλή φυσική κατάσταση με ασφάλεια.

Το κολύμπι δεν είναι μόνο ένα θερινό σπορ, αλλά για τα άτομα τρίτης ηλικίας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη εποχή για τη βελτίωση του μυοσκελετικού, του κυκλοφορικού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Η θάλασσα όπως και η πισίνα έχει μεγάλη γκάμα ασκήσεων που ταιριάζει απόλυτα με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η άνωση άρα εξάλειψη της πιθανότητας των πτώσεων.

Η πιθανότητα πτώσης σε άτομα τρίτης ηλικίας είναι πάρα πολύ μεγάλη, και συγχρόνως τρομερά επικίνδυνη για τη ζωή του ηλικιωμένου. Έτσι λοιπόν όταν ο ηλικιωμένος αθλείται οι πιθανότητες πτώσης αυξάνονται, ενώ με το κολύμπι οι πιθανότητες πτώσης δεν υπάρχουν.

Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σε σχέση με τη κολύμβηση και τη τρίτη ηλικία -χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη άθληση είναι το πιο δημοφιλές σπορ μετά το περπάτημα.

Τα ευρύτερα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας ηλικιωμένος είναι πόνους στις αρθρώσεις, και στο μυϊκό σύστημα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να μειωθούν μέσω της κολύμβησης. Μεμονωμένα όλα τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας μπορούν να αναλυθούν και να φανεί τελικά πόσο καλό κάνει το κολύμπι.

Αρχικά, ο πόνος στις αρθρώσεις και στο μυϊκό σύστημα, μέσω της άνωσης το σκελετικό σύστημα δεν επιβαρύνεται και οι κραδασμοί στις αρθρώσεις δεν υπάρχουν, άρα μηχανικά δεν υπάρχει πόνος και δεν υπάρχει κίνδυνος για κάταγμα η κάκωση αρθρώσεων. Το μυϊκό σύστημα ενδυναμώνεται χωρίς να έχουμε καταπόνηση, διότι πάντα όταν γυμνάζουμε ένα σημείο ή όλο το σώμα με τη βαρύτητα υπάρχει έστω και μια μικρή καταπόνηση, η ενδυνάμωση στο νερό γίνεται επομένως ορθότερα.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι μετά από μια ηλικία παρουσιάζουν αυξημένη πίεση- σε έρευνες έχει βρεθεί ότι η κολύμβηση μειώνει την αυξημένη πίεση αισθητά, αλλά μόνο όταν αυτή γίνεται συστηματικά.

Επίσης, είναι βασικό να αναφέρουμε ότι η κατάθλιψη μαστίζει την τρίτη ηλικία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, βασικό στοιχείο όμως είναι ότι το κολύμπι αυξάνει τις ενδορφίνες που είναι υπεύθυνες για τα ευχάριστα συναισθήματά μας άρα αυτό συνεπάγεται μείωση του ποσοστού της κατάθλιψης.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση στους ηλικιωμένους για την άσκηση και συγκεκριμένα το κολύμπι, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Wellness & Luxury Hotels: Συμβουλές από τους ειδικούς!

..τα νούμερα παγκοσμίως αποδεικνύουν πως η βιομηχανία ευεξίας είναι πλέον πιο προσοδοφόρα από την φαρμακευτική βιομηχανία. Με άλλα λόγια, έχει περισσότερη αξία να κρατάμε τους ανθρώπους υγιείς από το να τους θεραπεύουμε.

Οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, είναι πάντα πρόθυμοι να ξοδέψουν λίγα χρήματα παραπάνω για την υγεία τους και την ευεξία τους. Είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν λίγο παραπάνω για σημαντικές παροχές όπως η ποιότητα του αέρα, ο φωτισμός, τα υποαλλεργικά σεντόνια, οι παρεχόμενες υπηρεσίες ευεξίας και σπα. Αυτές οι παροχές αποκτούν ολοένα και περισσότερη αξία καθώς τα νούμερα παγκοσμίως αποδεικνύουν πως η βιομηχανία ευεξίας είναι πλέον πιο προσοδοφόρα από την φαρμακευτική βιομηχανία. Με άλλα λόγια, έχει περισσότερη αξία να κρατάμε τους ανθρώπους υγιείς από το να τους θεραπεύουμε.
Ξενοδοχεία τα οποία δίνουν έμφαση στην παροχή υπηρεσιών ευεξίας σε συνδυασμό με την πολυτέλεια σίγουρα κάνουν το brand τους να ξεχωρίζει στο χώρο της φιλοξενίας. Η εμπειρία του πελάτη διευρύνεται και περιλαμβάνει μια μελετημένη σε βάθος εμπειρία με βάση τις ανάγκες του. Το “μήνυμα” αυτό πρέπει να αντηχεί στα αυτιά του πελάτη ενσωματωμένο στο DNA του brand.

Σάουνα, hammam, υπηρεσίες massage και καλλωπισμού είναι μερικές από τις συνηθισμένες παροχές στα κορυφαία ξενοδοχεία.

Υπηρεσίες ευεξίας & σπα.

Υπηρεσίες ευεξίας & σπα.

Νέες τάσεις στο χώρο ευεξίας και σπα για το 2019 αποτελούν η αλατοθεραπεία, η κρυοθεραπεία καθώς και οι καμπίνες υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Σάουνα με αλατοθεραπεία Oxygon.

Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι, παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο και βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων και του αναπνευστικού από τις βλέννες, αφού έχει σημαντική αποχρεμπτική δράση, ειδικά στο άσθμα και την κυστική ίνωση και για τον καθαρισμό της καταρροής και του μπουκώματος της μύτης, είναι δε και ένα ισχυρό φυσικό αντιισταμινικό.
Το μυστικό των σπηλαίων άλατος (Salt Caves) είναι ότι ο αέρας που κυκλοφορεί είναι εμπλουτισμένος με ιχνοστοιχεία και ιόντα που απορροφώνται από το σώμα και οδηγούν σε χαλάρωση, αναζωογόνηση και ισορροπία του οργανισμού. Η υψηλή κρυσταλλική του δομή επιτρέπει την κυτταρική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του και την αποκατάσταση της ισορροπίας των αλκαλίων και των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Εσωτερικό καμπίνας κρυοθεραπείας Oxygon.

Η κρυοθεραπεία συνιστά μια ολοκληρωμένη θεραπεία αναζωογόνησης και αποκατάστασης σε μόλις λίγα λεπτά. Επιταχύνει την φυσική αποκατάσταση του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα ωθεί τον οργανισμό στην παραγωγή ενδορφινών, ενζύμων και ντοπαμίνης χαρίζοντάς του την αίσθηση της ευεξίας και της ευφορίας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες διεγείρουν την αύξηση του μεταβολικού μας ρυθμού, την μείωση του άγχους με άμεση συνέπεια και αποτελέσματα στην όψη αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας. Πρωταθλητές του υψηλότερου επιπέδου, όπως ο LeBron James και ο Christiano Ronaldo εντάσσουν την κρυοσάουνα στην καθημερινότητά τους. Ενδείκνυται για ταχεία αποκατάσταση τραυματισμών, καταστολή μυϊκών πόνων, καταπολέμηση φλεγμονών, καθώς επίσης και για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής.
Σαν κατασκευαστές, είναι ευθύνη μας να συμβουλεύουμε, να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας και να υποστηρίζουμε ποιοτικά και ανθεκτικά στο χρόνο υλικά και έργα.
Οι τοποθεσίες των ξενοδοχείων καθώς και τα δομικά υλικά πρέπει να εξετάζονται σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας υλοποίησης των project. Πρέπει να δίνεται προσοχή στα καιρικά φαινόμενα της περιοχής, στις κλιματικές αλλαγές, να γίνονται ειδικές μελέτες για αντοχή υλικών και πως αυτά αντιδρούν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό σαν σχεδιαστές και κατασκευαστές να θέτουμε σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των πελατών. Όταν “ωθούμε” τους ξενοδόχους να υλοποιούν ανθεκτικά project είτε πρόκειται για εκ νέου κατασκευές είτε για ανακαινίσεις αυτό γίνεται προς όφελος των χρηστών και των πελατών.

Καμπίνα υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Ενώ η έννοια της οικοδόμησης ενός ισχυρού brand για το ξενοδοχείο δεν είναι νέα, γίνεται κινητήρια δύναμη για περισσότερο δημιουργικές αποφάσεις.
Σε κάθε συνεργασία και project προσπαθούμε να κατανοήσουμε τόσο τη φυσική όσο και την κοινωνική ιστορία κάθε χώρου. Είναι εξίσου σημαντικό να εμβαθύνουμε στον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και στα λιγότερο γνωστά γεγονότα. Αυτή η γνώση συμβάλλει στη δημιουργία μιας μοναδικής ιστορίας η οποία φυσικά μπορεί να εκφραστεί μέσω του σχεδιασμού.

Ειδικός σχεδιασμός project για ενσωμάτωση στο φυσικό τοπίο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας, μοναδικό, project. 2310 810000, info@oxygon.gr, www.oxygon.gr

Πισίνα με Μεταλλικά Πάνελ Oxygon

“Γιατί να κατασκευάσω πισίνα με μεταλλικά πάνελ;” Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των πελατών μας.

Οι πισίνες με μεταλλικά πάνελ προσφέρουν μια ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις πισίνες από μπετόν. Τα πλεονεκτήματα αυτά βασίζονται κυρίως στα χαρακτηριστικά του μετάλλου σαν υλικό και το πως αυτό χρησιμοποιείται μέσα στην πισίνα. Ελαφρύ, εξαιρετικά ανθεκτικό δομικά και χαμηλές ανάγκες συντήρησης μακροπρόθεσμα καθιστούν τα μεταλλικά πάνελ το ιδανικό υλικό για την κατασκευή της πισίνας σας!

Όταν συντηρείται σωστά, μια πισίνα από μεταλλικά πάνελ (είτε spa ή υδρομασάζ) έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση και έχει επίσης μια διαρκή αισθητική ποιότητα σε αυτό. Η ιδιότητα του μεταλλικού πάνελ να είναι εξαιρετικά ισχυρό αλλά και παράλληλα ελαφρύ το καθιστούν ιδανικό για πισίνες και spa. Αυτό αφορά τόσο εγκαταστάσεις εντός εδάφους όσο και εγκαταστάσεις σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μια πισίνα μεταλλικών πάνελ εγκατεστημένη σε κάποιο επίπεδο ή και στην ταράτσα του κτιρίου ή του σπιτιού σας, συχνά χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τροποποιήσεις στην κύρια δομική σας υποστήριξη. 

Βάρος πισίνας με μεταλλικά πάνελ VS πισίνα μπετόν

Το βάρος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ξεχωρίζει τις πισίνες με μεταλλικά πάνελ από τις πισίνες σκυροδέματος. Συγκρίνοντας την αντοχή στο βάρος και το βάρος πλήρους φορτίου των πισινών (ή σπα) με μεταλλικά πάνελ σε υψηλότερους ορόφους, μια πισίνα με μεταλλικά πάνελ μπορεί να ζυγίζει έως και 300% λιγότερο από μια παρόμοιου μεγέθους πισίνα από μπετόν. Λόγω του χαμηλότερου συνολικού βάρους της πισίνας πολλές φορές αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνετε σημαντικές αλλαγές στατικής στήριξης για να κατασκευάσετε μια πισίνα μεταλλικών πάνελ στο εσωτερικό ή πάνω από μια δομή. Αυτό σας δίνει μια πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στο που μπορείτε να εγκαταστήσετε την πισίνα, σπα ή το υδρομασάζ. Έτσι λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα εγκατάστασης πισίνας όχι μόνο σε ορόφους και μπαλκόνια, αλλά και σε rooftop ιδιωτικών σπιτιών ή και ξενοδοχειακών μονάδων.

Γρηγορότερη εγκατάσταση και ελευθερία σχεδιασμού.

Οι πισίνες με μεταλλικά πάνελ εγκαθίστανται 75% γρηγορότερα από τις κλασσικές πισίνες σκυροδέματος. Τα μεταλλικά πάνελ κατασκευάζονται από την εταιρεία μας κατά παραγγελία σύμφωνα με τις προτιμώμενες διαστάσεις και σχέδια και συναρμολογούνται επί τόπου στο χώρο της εγκατάστασης της πισίνας. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μετάλλου (όπως η ελαστικότητα) παρέχουν ελευθερία σχεδιασμού, έτσι ώστε να ταιριάζει απρόσκοπτα στις γύρω κατασκευές.

Σεβασμός στο περιβάλλον

Το μέταλλο είναι ένα ανθεκτικό υλικό που διατηρεί τις ιδιότητές του για δεκαετίες. Είναι επίσης ένα από τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά στον κόσμο.

Μια δομή προστατευμένη από τις ρωγμές

Χάρη στον ανθεκτικό χαρακτήρα της, η πισίνα με τα μεταλλικά πάνελ της Oxygon μπορεί να αντέξει ακραίες καιρικές συνθήκες. Ακόμη και σε περίπτωση ισχυρού παγετού, μικρής μετακίνησης εδάφους ή εγκατάστασης σε σεισμικές περιοχές, η πισίνα σας δεν θα υποστεί βλάβη από ρωγμές, εξασφαλίζοντας έτσι μια μόνιμη επένδυση.

Η Ελληνική αγορά ενδείκνυται λόγω της σεισμογένειας της και των ακραίων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται για την τοποθέτηση βιομηχανοποιημένων μεταλλικών πισινών σε αντίθεση με τις πισίνες κατασκευασμένες από σκυρόδεμα.

Ωστόσο, λόγω αυτών ακριβώς των συνθηκών απαιτείται πάνελ υψηλής ποιότητας και αντοχής ώστε να μην δημιουργηθούν ποτέ μακροχρόνια προβλήματα.

Η  Oxygon είναι πρωτοπόρος στην προκατασκευασμένη πισίνα από το 2001. Διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το τεχνικό υπόβαθρο για να εγγυηθεί μια τέλεια κατασκευή. Ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η διάθεση γίνεται αποκλειστικά από εμάς, σε μονάδα μας στην Θεσσαλονίκη. Αυτό σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε τόσο μεταξύ των προτεινόμενων σχεδίων αλλά όσο και δικού σας ελεύθερου σχεδίου.

Επιπλέον, τα ατσάλινα πάνελ της Oxygon:

Πληρούν όλες τις διεθνείς και εγχώριες τεχνικές προδιαγραφές
Έχουν στατική μελέτη για χρήση σε πολεοδομική άδεια
Παράγονται σε ύψη από 0,60μ έως 2,00μ
Δεν έχουν περιορισμό σχεδίου ή διάστασης
Ιδανικά για κατασκευές όπου γίνεται χρήση της διάταξης για έκδοση άδειας μικρής κλίμακος
Προσαρμόζονται στον δικό σας εξοπλισμό σκίμμερ, φωτιστικά κ.λ.π.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πισίνες μεταλλικών πάνελ, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 810000 είτε με email: info@oxygon.gr

 

Διαβάστε περισσότερα από το blog της OxygonPool Landscaping – 9 συνδυασμοί φυτών χαμηλής συντήρησης για την πισίνα | Baby Swimming – Βρεφική κολύμβηση

Pool Landscaping – 9 συνδυασμοί φυτών χαμηλής συντήρησης για την πισίνα

Τα κατάλληλα φυτά μπορούν να μετατρέψουν μια πισίνα σε ιδιωτική όαση. Ωστόσο, οφείλετε να επιλέξετε τα φυτά που θα χρησιμοποιήσετε για τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας σας πολύ προσεκτικά, καθώς η φυλλόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε εμφράξεις των φίλτρων, σχηματισμό άλγεων στην πισίνα και συχνά αφού φυτευθούν είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν.

Πολλές φορές, οι πισίνες μπορεί να επηρεάσουν το μικροκλίμα της αυλής ή του ξενοδοχείου σας, αυξάνοντας τα επίπεδα της υγρασίας και ανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου. Πολύ συχνά ακόμη, τα φυτά γύρω από την πισίνα επηρεάζονται από το χλώριο. Λαμβάνοντας υπ’όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η δενδροφύτευση γύρω από την πισίνα αποτελεί πρόκληση. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια σειρά επιλογών για δενδροφύτευση που δεν δημιουργεί προβλήματα στην πισίνα και δεν απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς και κάποια φυτά που απαιτούν μεν λίγη παραπάνω προσοχή, αλλά την αξίζουν.

Φυτά που όχι μόνο ευδοκιμούν γύρω από την πισίνα, αλλά συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν την αισθητική του τοπίου στον περιβάλλοντα χώρο.

 1. Καθαρό και πράσινο

Σε αυτή την ήρεμη αυλή, ένας συνδυασμός δέντρων συκιάς / φίκος μικρόκαρπος (Ficus microcarpa var. Hillii), μπαμπού (Bambusa textilis var. Gracilis) και ένα χαμηλά αναπτυσσόμενο εδαφοκαλυπτικό φυτό φαίνεται αβίαστα κομψός. Για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα επιλέξτε φυτεύσεις δίπλα στην πισίνα με ενδιαφέρουσες φόρμες και φυλλώματα και αφήστε τα πολύχρωμα λουλούδια για άλλες περιοχές του κήπου.

Το πλεονέκτημα του φίκου είναι ότι παρουσιάζει πολύ περιορισμένη φυλλόπτωση και το φύλλωμα του αναπληρώνεται πολύ γρήγορα προσφέροντας έτσι πυκνή κάλυψη είτε εαν θέλετε να απομονώσετε το χώρο λόγω ιδιωτικότητας, είτε για να καλύψετε κάποιο αντιαισθητικό φράχτη. Όπως όλα τα μπαμπού, έτσι και αυτό εμφανίζει κάποια πτώση φύλλων, αλλά ο σχεδιαστής, το τοποθέτησε έξυπνα πολύ πιο πίσω από την πισίνα για εύκολο σκούπισμα. Το βράδυ, μια διακριτική προβολή υπογραμμίζει τους κορμούς των δέντρων και των ραβδωτών στελεχών του μπαμπού. Όλα τα φυτά σε αυτόν τον κήπο ευδοκιμούν στον ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

2. Διακοσμητικά φυτά

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα, όπως η αγαύη, το γιούκα και η εχεβέρια είναι εξαιρετικές επιλογές για τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας. Διατηρούνται όλο το χρόνο με ελάχιστη φροντίδα, δεν λερώνουν, ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικά -ειδικά δε όταν πρόκειται να πιτσιλιστούν από λίγο χλωριωμένο νερό. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέξτε κάκτους και παχύφυτα με ενδιαφέρουσες μορφές, όπως φτέρη, όρθια κάνναβη του Μαυρίκιου (Furcraea foetida) και δακτυλοειδής μπλε κιμωλία (Senecio serpens). Η φύτευσή τους κοντά σε έναν τοίχο ή αρκετά κοντά στην πισίνα, ώστε οι μορφές τους να αντικατοπτρίζονται στο νερό, θα ενισχύσουν την γραφικότητα του τοπίου.

3. Στυλ Παραλία 

Για μια κομψή αυλή, σε στυλ παραλιακού θερέτρου, ο σχεδιαστής αυτής της πισίνας συνδυάζει λευκό ψαμμίτη με ενσωματωμένη ζαρντινιέρα γεμάτη με φυτά με σκούρο φύλλωμα. Η αντίθεση του σκούρου φυλλώματος των δέντρων Mανόλιας και του εδαφοκαλυπτικού Lilyturf (Ophiopogon jaburan) στους λευκούς τοίχους αποτελεί έναν εντυπωσιακό συνδυασμό.

Η Μανόλια αναπτύσσεται σε ηλιοφάνεια, ενώ το Lilyturf εκτιμά κάποια σκιά που παρέχεται από τα ψηλότερα δέντρα. Και τα δύο φυτά χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και δεν λερώνουν.

 

4. Πολύχρωμο τροπικό μπουκέτο

Αυτός ο φωτεινός  πορτοκαλί τοίχος και ο καταρράκτη της ροζ μπουκαμβίλιας κάνει μια πολύχρωμη βροντερή δήλωση σε μια είσοδο σπιτιού με πισίνα. Αν και οι μπουκαμβίλιες ρίχνουν αρκετά από τα άνθη τους καθ’όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους, αξίζει τον κόπο να μαζεύουμε πεσμένα άνθη από την πισίνα με αντάλλαγμα μια τέτοια εντυπωσιακή εμφάνιση λουλουδιών. Προσπαθήστε να το τοποθετήσετε αρκετά αρκετά από την πισίνα για να μειώσετε όσο το δυνατό περισσότερο τα πεσμένα φύλλα και άνθη στην πισίνα.

Οι μπουκαμβίλιες ευδοκιμούν στον ήλιο και τις θερμές θέσεις- συμπεριλαμβανομένων των τοίχων δίπλα στις πισίνες – θέση που θα έκανε πολλά άλλα φυτά να μαραθούν.

5. Ανισόπεδη φύτευση

Εάν η πισίνα σας είναι τοποθετημένη σε πλαγιά ή υπερυψωμένη, χρησιμοποιήστε την διαφορά ύψους για να αναδείξετε το σχεδιασμό της πισίνας με παρτέρια. Σε αυτή την πίσω αυλή, το σχέδιο της πισίνας ενσωματώνει μια μικρή υπερχείλιση για να εκμεταλλευτεί την αλλαγή της στάθμης και παρτέρια με καλλωπιστικά κουφούμπους (Buxus sp) και λεβάντα (πίσω από τις ξαπλώστρες) . Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλευμα ψυχρών μπλε, πράσινων και πορφυρών χρωμάτων. Τα φυτά όλα ευδοκιμούν στον ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

 

6. Λίγο νερό, οικολογικό (φιλικό προς την επικονίαση)

Αυτή η πολύχρωμη επικλινής φύτευση σε έναν κήπο της Βόρειας Καλιφόρνιας, των ΗΠΑ, συνθέτει όχι μόνο ένα εντυπωσιακό σκηνικό για την πισίνα αλλά και υποστηρίζει τα εγγενή πουλιά και  έντομα. Αμέσως πίσω από τον καταρράκτη του νερού που χύνεται στην πισίνα, υπάρχει μια φυτευμένη σειρά από μπλε-πράσινη αγάυη,  Weave Agave (Agave Weberi).

Πίσω από την αγαύη, το μαργαριτάρι «Garnet» penstemon και τα κίτρινα άνθη καγκουρό (Anigozanthos sp) στα δεξιά αποτελούν μαγνήτη για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και άλλα επικονιαστικά έντομα και πουλιά. Όλα τα φυτά που απεικονίζονται έχουν καλύτερη ανάπτυξη στον ήλιο και μικρές απαιτήσεις σε νερό.

 

 

7. Resort chic

Αυτή η εύκολη σύζευξη των Αλεξανδρινών Φοινίκων (Ptychosperma elegans) και του γιασεμιού (Trachelospermum jasminoides) σε εσωτερικό κήπο, φαίνεται πλούσια και τροπική χωρίς να απαιτεί μεγάλη συντήρηση. Οι φοίνικες είναι ένα κλασικό φυτό για την πισίνα – κάνει αμέσως έναν ήπιο-κλιματικά κήπο να δείχνει τροπικός.

Το γιασεμί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το έδαφος δίπλα στην πισίνα. Ευδοκιμεί σε έντονο ηλιακό φως, επωφελείται από την αυξημένη υγρασία της πισίνας και μπορεί να γεμίσει το έδαφος σε μόλις δύο χρόνια. Την άνοιξη, το έδαφος θα είναι γεμάτο με λευκά άνθη που θα αρωματίζουν την πισίνα με ένα γλυκό άρωμα.

 

 

8. Γραμμικά Γρασίδια

Μια άλλη ιδέα και εφαρμογή είναι πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια του νερού για να δημιουργήσετε μια αντανάκλαση των φυτεύσεων. Ορισμένα φυτά με γραμμικές μορφές, όπως η αγαύη και διάφορα όρθια διακοσμητικά χόρτα, φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά όταν αντανακλώνται στο νερό.

Για την φύτευση της πισίνας αυτής, ο αρχιτέκτονας τοπίου χρησιμοποίησε μια σειρά από γρασίδι “Karl Foerster” (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’) για να δημιουργήσει μια όμορφη αντανάκλαση του χρυσού και των χόρτων στη σκούρη επιφάνεια της πισίνας.

 

Η σειρά γρασιδιού “Karl Foerster”  λειτουργεί επίσης ως μια ελαφριά, αέρινη κουρτίνα προστασίας της ιδιωτικότητας, που χωρίζει με χάρη την περιοχή της πισίνας από τον μεγαλύτερο κήπο.

 

 

9. Μεσογειακό ταμπεραμέντο

Δίπλα ακριβώς σε αυτή την αμπελοκαλλιέργεια, μια πισίνα περιτριγυρισμένη με ασημένιο φύλλωμα και άνθη λεβάντας συνθέτει ένα όμορφο παστέλ σκηνικό. Πολλά από τα φυτά που επιλέγονται είναι ανεκτικά στην ξηρασία, όπως τα ελαιόδεντρα (Olea europaea), ο σκονισμένος μυλωνάς (Senecio sp.) και το θυμάρι. Όταν ανθίζουν, η γαλλική λεβάντα (Lavandula stoechas) και το θυμάρι θα προσελκύσουν επίσης επικονιαστές. Όλα τα φυτά ευδοκιμούν στον ήλιο.
Σειρά σας:
Ποια φυτά ή δέντρα έχετε φυτεύσει με επιτυχία από την πισίνα σας; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω και συμμετέχετε στη συζήτηση.

 

Baby Swimming – Βρεφική κολύμβηση.

Τα μωρά λατρεύουν το νερό. Εκεί άλλωστε βρίσκονταν τους 9 πρώτους μήνες της ζωής τους. Η βρεφική κολύμβηση ή η κολύμβηση σε νηπιακές ηλικίες, από 6 μηνών έως 4 ετών, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσετε ψυχαγωγικό χρόνο με το παιδί σας, αλλά και να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις βασικές κολυμβητικές του ικανότητες με τη μορφή παιχνιδιού.

 

Τα οφέλη του baby swimming

Η κολύμβηση ενισχύει το αμυντικό σύστημα των μωρών, που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, και βοηθά πολύ στην κινητική, μυϊκή και ψυχική τους ανάπτυξη. H σύσταση του νερού, η άνωση, η αντίσταση που ασκεί στο σώμα, τους προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον και την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους από πολύ νωρίς. Mαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, να αλλάζουν στάσεις και θέσεις. Eπιπλέον, το νερό τα χαλαρώνει, επειδή ρυθμίζει το μυϊκό τους τόνο και έτσι κοιμούνται πιο ήρεμα.

Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας και την δεκτικότητά του. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6-12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί και να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό, καθώς και να επιπλεύσει σε ύπτια θέση. Επίσης οι συνοδοί των παιδιών αποκομίζουν πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την εκπαίδευση στο νερό.

Τα προγράμματα baby swimming σχεδιάζονται έτσι ώστε να βοηθήσουν τα βρέφη να εξοικειωθούν με το νερό και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη σε αυτό, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες στην πισίνα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση βασικών κινήσεων κολύμβησης και δεξιοτήτων που βοηθούν την ασφάλειά τους στο νερό. Τα προγράμματα αυτά έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘60 στην Αμερική ενώ στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί πολύ στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες και είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή.

 Επιπλέον, η κολύμβηση βοηθά το μωρό να κοινωνικοποιηθεί με άλλα βρέφη και γονείς, να αποδεσμευτεί από τους γονείς του και να αναπτύξει ταυτόχρονα θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις δυνατότητές του, ενώ αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να δεθούν ακόμα περισσότερο οι γονείς με τα μωρά τους.

Ωστόσο, οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά αν αρνούνται κάποιες κινήσεις στην κολύμβηση, ούτε να τα κατακρίνουν αν δεν κάνουν μία άσκηση ακριβώς όπως την έδειξε ο δάσκαλος. Αντίθετα, τα μωρά χρειάζονται συνεχώς ενθάρρυνση και επιβράβευση, ενώ οι γονείς πρέπει πάντα να ακούν τις συμβουλές του δασκάλου. Τέλος, κάτι σημαντικό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι να μην τα έχουν ταΐσει πριν την κολύμβηση για τουλάχιστον δύο ώρες αν τα παιδιά είναι άνω των 2-2,5 ετών και για λίγο μικρότερο χρονικό διάστημα αν είναι μωρά.

 

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα βρέφος την κολύμβηση;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα»! Πράγματι, τα βρέφη στην ηλικία των 6 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής, όταν βρίσκονται κάτω από το νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα βρέφη βυθιστούν στο νερό, λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να γίνει κατάποση. Στα νήπια αυτό θα πρέπει να διδαχθεί από την αρχή, γιατί η συγκεκριμένη αντανακλαστική κίνηση χάνεται με το χρόνο καθώς το βρέφος μεγαλώνει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εκμάθηση κολύμβησης πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών, ώστε να καλλιεργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και να αποτελέσει μία εκούσια δεξιότητα. Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες, συμφωνούν ότι η αντανακλαστική κολύμβηση είναι η πρωτογενής κινητική συμπεριφορά, που έχουν τα νεογνά στο νερό αμέσως μετά τη γέννα, σαν φυλογενετική ανάμνηση από τη ζωή τους πριν γεννηθούν. Αν οι αντανακλαστικές αυτές κινήσεις καλλιεργηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα και -μέσω των κατάλληλων ερεθισμάτων και της σωστής καθοδήγησης- να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από την ηλικία των 16 μηνών. Βεβαίως, ακόμα και μετά την ηλικία αυτή, δεν είναι ποτέ αργά τα παιδιά να αρχίσουν την κολύμβηση ώστε να αποκομίσουν τα σημαντικά οφέλη του baby swimming.

 

Η εταιρεία μας παρέχει τόσο συμβουλευτική υποστήριξη όσο και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την κατασκευή και λειτουργία ενός κολυμβητηρίου baby swimming. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τον τρόπο κατασκευής μιας πισίνας baby swimming και τις κατάλληλες τεχνικές απολύμανσης που δεν απειλούν την υγεία των νεογνών.

Πέντε #tips για την κολύμβηση στην πισίνα με το σκύλο σας

Με το σκύλο σας στην πισίνα

Οι σκύλοι αγαπούν το νερό! Εαν διαθέτετε πισίνα, κατά πάσα πιθανότητα ο σκύλος σας θα θέλει να κολυμβήσει. Να τον αφήσετε; Μια σύντομη απάντηση είναι πως δεδομένου ότι η πισίνα σας είναι χημικά ισορροπημένη τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές οι οποίες θα καταστήσουν την κολύμβηση με το σκύλο σας στην πισίνα πιο ασφαλή τόσο για τον τετράποδο φίλο σας όσο και για όλη την οικογένεια.

Tip #1: Διατηρήστε την πισίνα σας ισορροπημένη

Οι σκύλοι μεταφέρουν ένα μεγάλο οργανικό φορτίο στην πισίνα. Από πολλές απόψεις, οι σκύλοι μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους – το πολύ χλώριο και το pH του νερού μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και κοκκίνισμα των ματιών. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ανησυχίες. Τα μάτια, η μύτη και τα αυτιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην επίδραση του χλωρίου. Για να φροντίσετε την υγεία του σκύλου σας, είναι καλό να διατηρείτε τις τιμές των χημικών στα επιθυμητά επίπεδα. Το ελεύθερο χλώριο πρέπει να κυμαίνεται κοντά στα 2.0 ppm, το pH κοντά στο 7.5 και η αλκαλικότητα κοντά στο 100 για να είστε σίγουροι πως η πισίνα είναι κατάλληλη για το σκύλο σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα διάφορα τέστ κιτ της Oxygon ώστε να ελέγχετε εύκολα και γρήγορα τις τιμές των χημικών στην πισίνα σας. Και να συμβουλεύεστε τον οδηγό μας για τη σωστή

Tip #2: Παρέχετε φρέσκο πόσιμο νερό

Εάν τους αφήσετε ελεύθερους, οι σκύλοι τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν την πισίνα σαν ένα μεγάλο δοχείο με νερό. Το χλωριωμένο νερό (τυπικά μη επικίνδυνο) μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα υγείας εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Φροντίστε για μια καλύτερη εναλλακτική λύση, παρέχοντας ένα δοχείο με καθαρό νερό δίπλα στην πισίνα. Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να πίνει νερό από το δοχείο και όχι από την πισίνα.

Tip #3: Χρησιμοποιήστε παιχνίδια πισίνας

Το κολύμπι είναι μια καλή φυσική άσκηση για τους τετράποδους φίλους μας. Κάποιοι σκύλοι έχουν έμφυτη την ικανότητα της κολύμβησης, ενώ άλλοι χρειάζονται λίγη ενθάρρυνση. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικά παιχνίδια στην αυλή και διαφορετικά παιχνίδια στην πισίνα.

Tip #4: Κάντε εύκολη την έξοδο από την πισίνα

Είναι πιο εύκολο για ένα σκύλο να μπει στην πισίνα από το να βγει. Υπάρχει πληθώρα τρόπων για να διευκολύνετε την έξοδο των σκύλων από την πισίνα. Εάν η πισίνα δεν διαθέτει σκαλοπάτια που να βοηθούν το σκύλο, υπάρχει ειδική σκάλα – ράμπα που διευκολύνει την έξοδο. Απλώς εκπαιδεύστε το σκύλο να τη χρησιμοποιεί. Θα βοηθούσε επίσης η τοποθέτηση κάποιου φυτού ή κάποιου άλλου σημαδιού για να βοηθήσετε το σκύλο να απομνημονεύσει το σημείο.

Tip #5: Ξεπλύνετε καλά το σκύλο σας μετά το κολύμπι

Τα χημικά της πισίνας μπορεί να προκαλέσουν επιπρόσθετο ερεθισμό εάν στεγνώσουν. Αφιερώστε χρόνο στο να τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε τα αυτιά του σκύλου σας με μια πετσέτα. Αυτό αποσκοπεί στη μείωση της φαγούρας και των λοιμώξεων στα αυτιά.

 

Αποσκλήρυνση

Ο αποσκληρυντής νερού, αποτελεί ένα προϊόν, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ιοντοεναλλακτών νερού και πραγματοποιεί επεξεργασία – αποσκλήρυνση του πρωτογενούς νερού. Στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί, όσο το δυνατόν πιο απλά – κατανοητά, ότι σχετίζεται με το εν λόγω προϊόν – σύστημα.

Τι είναι η σκληρότητα νερού

Με τον όρο σκληρότητα νερού, αναφερόμαστε κυρίως στην συγκέντρωση αλάτων, τα οποία προέρχονται – δημιουργούνται, ως επί το πλείστον, από τα ιόντα ασβεστίου (Ca++) και μαγνησίου (Mg++), τα οποία υπάρχουν (εκ φύσεως) στο πρωτογενές νερό. Η σκληρότητα του νερού οφείλεται στα πετρώματα (κυρίως ασβεστολιθικά) του υπεδάφους, από τα οποία διέρχεται το βρόχινο νερό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τα υπόγεια νερά (γεωτρήσεων) είναι πολύ πιο «σκληρά» από τα επιφανειακά νερά (λίμνες).
Η σκληρότητα του νερού μετριέται σε: Γερμανικούς Βαθμούς (°d) ή σε Γαλλικούς Βαθμούς (°f) ή σε mg/l ανθρακικού ασβεστίου(CaCO3). Ο αντίστοιχος πίνακας στο τέλος του άρθρου παρουσιάζει την συσχέτιση των μονάδων αυτών.
Αναλόγως της περιεκτικότητας σε άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, το νερό χαρακτηρίζεται από «Πολύ Μαλακό» έως «Πολύ Σκληρό». Ο αντίστοιχος πίνακας στο τέλος του άρθρου παρουσιάζει τους χαρακτηρισμούς, εν σχέσει με την σκληρότητα του νερού.
Παραδείγματα:
– Το νερό της Αθήνας έχει μία μέση σκληρότητα ~100mg/lt CaCO3, δηλαδή χαρακτηρίζεται ως «Ημίσκληρο Νερό».
– Το νερό της Θεσσαλονίκης έχει μία μέση σκληρότητα ~150mg/lt CaCO3, δηλαδή χαρακτηρίζεται ως «Σχετικά Σκληρό Νερό».

Ποια τα προβλήματα – επιπτώσεις του σκληρού νερού

Τα άλατα των ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου έχουν την τάση να επικάθονται, δημιουργώντας ίζημα. Το ίζημα (πέτρα), προσκολλά στις (μεταλλικές κυρίως) επιφάνειες, με αρνητικότατα αποτελέσματα, όπως: Έμφραξη σωληνώσεων νερού, έμφραξη ακροφυσίων (φούρνων ατμού, παγομηχανών, πλυστικών μηχανημάτων, κ.τ.λ.), μείωση της απόδοσης αρχικά και κατόπιν καταστροφή των ηλεκτρικών αντιστάσεων θέρμανσης νερού (θερμοσίφωνες, boilers, πλυντήρια, βραστήρες, κ.τ.λ.), μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα πλύσεων (αντικειμένων), υψηλή κατανάλωση απορρυπαντικών και αποσκληρυντικών (όπου αυτά απαιτούνται), κ.α.
Κατά κανόνα, το ~90% του ιζήματος – επικαθίσεων στο νερό, προέρχεται από τα προαναφερθέντα ιόντα. Εάν, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, επιτευχθεί εξάλειψη των ιόντων αυτών και κατ επέκταση των αλάτων τους, τότε το επεξεργασμένο νερό θα παρουσιάζει έως και 90% λιγότερες επικαθίσεις – ίζημα!
Το σκληρό νερό μπορεί να είναι ανεκτό σε αρκετές χρήσεις νερού στο σπίτι όπως το πότισμα κήπου και γενικά στα πλυσίματα. Για άλλες χρήσεις όμως όπως για πόση, στο μπάνιο, στο πλύσιμο πιάτων και ρούχων το σκληρό νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το μαλακό.
Για παράδειγμα:
 • Χρησιμοποιείται λιγότερο σαπούνι και προϊόντα καθαρισμού με το μαλακό νερό.
 • Μειώνει το υπόλειμμα σαπουνιού που είναι δύσκολο να απομακρυνθεί και τις επικαθίσεις του μπάνιου.
 • Το υπόλειμμα σαπουνιού μένει στις επιφάνειες και αφήνει κηλίδες σε πιάτα, ποτήρια και επιφάνειες.
 • Θερμαινόμενο το σκληρό νερό στο θερμοσίφωνα δημιουργεί επικαθίσεις. Αυτές βουλώνουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις και “χτίζονται” στην εσωτερική πλευρά του θερμοσίφωνα. Μπορεί έτσι να έχουμε αυξημένα κόστη σε λογαριασμούς ενέργειας και να οδηγηθούμε σε γρήγορη απαξίωση των συσκευών μέχρι που θα είναι απαραίτητη η δαπανηρή αντικατάστασή τους.
 • Το υπόλειμμα του σαπουνιού είναι δύσκολο να απομακρυνθεί και μένει στο δέρμα μετά το μπάνιο. Γεμίζει τους πόρους του δέρματος και σκεπάζει τα μαλλιά. Επίσης είναι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων και μπορεί να δημιουργήσει κνησμό και κοκκινίλες στο δέρμα.
 • Η σκληρότητα επίσης μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητη γεύση στο πόσιμο νερό ,σε μαγειρεμένα φαγητά με λαχανικά και να δημιουργήσει “θολά” παγάκια.

Τι είναι η αποσκλήρυνση νερού

Η αποσκλήρυνση νερού είναι η μέθοδος κατά την οποία πραγματοποιείται «ανταλλαγή» ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου με ιόντα νατρίου (Na), των οποίων τα άλατα δεν επικάθονται. Η επίτευξη της συγκεκριμένης ιοντοεναλλαγής πραγματοποιείται με διέλευση του νερού (συγκεκριμένης ροής – ταχύτητας) μέσα από ειδικές (γι’αυτό το σκοπό) ρητίνες. Οι ρητίνες αποσκλήρυνσης, είναι «φορτισμένες» με νάτριο (Na) και όταν έρθουν σε επαφή με τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου του νερού, πραγματοποιείται η ιοντοεναλλαγή.
Οι ρητίνες αποσκλήρυνσης, κάποια στιγμή υφίστανται κορεσμό, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν πλέον ιοντοεναλλαγή. Σε αυτό το σημείο, απαιτείται η αναγέννησή τους. Η αναγέννηση είναι η διεργασία, κατά την οποία οι ρητίνες επανέρχονται (θεωρητικά) στην αρχική τους κατάσταση (απο-κορεσμός) και αυτό επιτυγχάνεται μέσω έκπλυσής τους με πυκνό διάλυμα χλωριούχου νατρίου (NaCl), κοινώς αλατόνερο. Το προϊόν επεξεργασίας, το οποίο πραγματοποιεί την αποσκλήρυνση του πρωτογενούς νερού, αλλά και την αναγέννηση των ρητινών αποσκλήρυνσης (χειροκίνητα ή αυτόματα) ονομάζεται αποσκληρυντής νερού.

Τι είναι ο αποσκληρυντής νερού

Ο αποσκληρυντής νερού είναι ένα προϊόν (σύστημα), το οποίο εφαρμόζεται με σκοπό την παραγωγή – απόδοση αποσκληρυμένου – «μαλακού» νερού. Ο εκάστοτε αποσκληρυντής, αποτελείται από 3 βασικά μέρη:
 1. Την κεφαλή, η οποία αναλαμβάνει (μέσω βαλβίδων) όλες τις λειτουργίες του αποσκληρυντή (επεξεργασία, πλύση, αναγέννηση, κ.τ.λ.)
 2. Το δοχείο (στήλη) ρητινών, το οποίο περιέχει τις ρητίνες αποσκλήρυνσης
 3. Το δοχείο άλμης, το οποίο περιέχει το αλατόνερο

Η λειτουργία του εκάστοτε αποσκληρυντή, είναι απλή και τα βασικά στάδια έχουν ως ακολούθως:

 • Κανονική Λειτουργία: Το πρωτογενές νερό (μέσω της κεφαλής) διέρχεται στην στήλη των ρητινών (όπου πραγματοποιείται η ιοντοεναλλαγή) και εξέρχεται πάλι από την κεφαλή αποσκληρυμένο – «μαλακό».
 • Πλύση: Όταν οι ρητίνες κορεστούν, η κεφαλή πραγματοποιεί αρχικά πλύση, με αντιστροφή της ροής του νερού επί της στήλης και την απόρριψή του στην αποχέτευση.
 • Αναγέννηση: Η κεφαλή πραγματοποιεί αναγέννηση, με αναρρόφηση αλατόνερου (από το δοχείο άλμης) και πλήρωση της στήλης των ρητινών για την επίτευξη της ιοντοεναλλαγής.
 • Πλύση: Η κεφαλή πραγματοποιεί πλύση άδειασμα του συμπυκνώματος (νερό, πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο πλέον) στην αποχέτευση και επιπλέον πλύσεις.
 • Αναπλήρωση: Η κεφαλή πραγματοποιεί προσθήκη απαιτούμενης ποσότητας νερού στο δοχείο της άλμης, ώστε να δημιουργηθεί νέο κορεσμένο διάλυμα αλατόνερου, για την επόμενη αναγέννηση.

Στήλες αποσκλήρυνσης 13,5lt | 9×17, 16,5lt | 10×17, 31,5lt | 9×35, 38,5lt | 10×35

Πως επιλέγεται ο καταλληλότερος αποσκληρυντής;

Ο αποσκληρυντής νερού δεν είναι σε καμία περίπτωση μία συσκευή Plug & Play! Για την επιλογή του απαιτείται συλλογή, ανάλυση, διαστασιολόγιση και μελέτη δεδομένων. Μόνο κατ’αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η ορθή επιλογή του και κατ’επέκταση τα όποια θετικότατα – ζητούμενα αποτελέσματα της εφαρμογής του.

Τι απαιτήσεις έχει η εγκατάσταση – λειτουργία αποσκληρυντή

 • Εγκατάσταση: Για την εγκατάσταση ενός οποιουδήποτε αποσκληρυντή, απαιτούνται:
  • Υδραυλικές αναμονές (είσοδος νερού, έξοδος νερού, αποχέτευση)
  • Ηλεκτρική αναμονή (πρίζα, πλησίον του αποσκληρυντή)
 • Λειτουργία: Για την ορθή λειτουργία του αποσκληρυντή, απαιτείται η τροφοδοσία του δοχείου της άλμης με χοντρό αλάτι, κατά διαστήματα.
 • Συντήρηση: Πρακτικά, ο οποιοσδήποτε αποσκληρυντής δεν απαιτεί περιοδική συντήρηση. Τεχνική επέμβαση πραγματοποιείται μόνον όταν παρουσιαστεί δυσλειτουργία – πρόβλημα ή όταν (μετά από σεβαστό χρονικό διάστημα) απαιτηθεί η αντικατάσταση ρητινών.

 

Ιδιαιτερότητες & Σημαντικές Λεπτομέρειες

 • Το αποσκληρυμένο νερό είναι «πλούσιο» σε νάτριο (Na) και η όποια χρήση του προς άμεση ή έμμεση ανθρώπινη κατανάλωση ή ποτιστική χρήση αντενδείκνυται – απαγορεύεται.
Ο μοναδικός τρόπος χρήσης του αποσκληρυμένου νερού για άμεση ή έμμεση ανθρώπινη κατανάλωση ή ποτιστική χρήση, είναι η μετέπειτα επεξεργασία του από μονάδα αντίστροφης όσμωσης – αφαλάτωσης νερού.
 • Η αποσκλήρυνση δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση ως αφαλάτωση και ο αποσκληρυντής δεν είναι αφαλατωτής (όπως λανθασμένα πολλοί τον αποκαλούν)!
Το εξερχόμενο (αποσκληρυμένο – «μαλακό») νερό εξακολουθεί να περιέχει την ίδια ποσότητα αλάτων, αλλά διαφορετικής χημικής σύστασης (με αποτέλεσμα, να μην επικάθονται).
 • Με την ιοντοεναλλαγή – αποσκλήρυνση επιτυγχάνεται μείωση των επικαθίσεων (στην καλύτερη των περιπτώσεων) έως και ~90%, αλλά όχι κατά 100%!
Για την επίτευξη πλήρους εξάλειψης των επικαθίσεων (~100%) εφαρμόζεται είτε μονάδα απιονισμού, είτε μονάδα αντίστροφης όσμωσης – αφαλάτωσης νερού.
 • Η εφαρμογή αποσκληρυντή δεν είναι εφικτή, εάν το πρωτογενές νερό έχει υψηλές τιμές συγκεκριμένων παραμέτρων (π.χ. χλωριούχα).
Γι αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται, πέραν όλων των άλλων δεδομένων που θα προσκομιστούν στον μελετητή και η φυσικοχημική ανάλυση πρωτογενούς νερού.
 • Η εφαρμογή αποσκληρυντή σε πρωτογενές νερό το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες υπολειμματικού χλωρίου, έχει ως αποτέλεσμα την τάχιστη εξασθένηση – καταστροφή των ρητινών αποσκλήρυνσης.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο, θεωρητικά, απαιτείται τουλάχιστον μείωση, αν όχι εξάλειψη του υπολειμματικού χλωρίου, πριν τον εκάστοτε αποσκληρυντή.
 • Η εφαρμογή αποσκληρυντή σε νερό το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου ή φυσικών οργανικών υλικών μπορεί να οδηγήσει σε κιτρινισμένο νερό.
Εάν αντιμετωπίζετε ροή κιτρινισμένου νερού, που μοιάζει με θαλασσινό, μην ανησυχήσετε.
Τώρα που η σκληρότητα έχει αφαιρεθεί από το αποσκληρυντή, όλα μοιάζουν ιδανικά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το νερό κιτρινίζει μετά την διαδικασία αποσκλήρυνσης.
Σε μερικά νερά, τα διαλυμένα συστατικά σιδήρου είναι κυρίως η αιτία κιτρινίσματος του νερού. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα των σωληνώσεων που καταλήγουν στο χώρο σας. Ακόμη μια λύση είναι να ελέγξετε το νερό για τυχόν παρουσία βακτηρίων ή μαγνησίου, που επίσης μπορεί να προκαλέσουν το κιτρίνισμα του νερού.
Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε μαζί μας για την εύρεση της κατάλληλης λύσης στην αποσκλήρυνση του νερού σας.

Είδη φίλτρων – Ένας αναλυτικός οδηγός

Προσρόφησης: Με αυτά τα φίλτρα το νερό περνάει μέσα από άνθρακα, κάρβουνο, KDF (ένα προϊόν χαλκού και ψευδαργύρου) και κεραμικά, με τα οποία υγρά, αέρια και διαλυτά στοιχεία κατακρατούνται. Αυτά τα φίλτρα είναι τα καλύτερα όσον αφορά τους οργανικούς ρύπους και το χλώριο και βελτιώνουν τη γεύση του νερού σας. Δεν αφαιρούν τα νιτρικά άλατα, ορισμένα βαρέα μέταλλα και το φθόριο και μπορούν να γίνουν παράδεισος για βακτήρια, εάν δεν αντικαθίστανται τακτικά τα ανταλλακτικά.

Τύποι: για ολόκληρο το σπίτι και ειδικά για το σημείο του νεροχύτη της κουζίνας, για το ντους, για όλες τις συσκευές που λειτουργούν με νερό (ψυγείο- καφετιέρα- πλυντήριο), κανάτες με ενσωματωμένο φίλτρο, μπουκάλι με ενσωματωμένο φίλτρο.


Απόσταξης: Αυτά το σύστημα θερμαίνει το νερό σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια συλλέγει τους υδρατμούς όπως συμπυκνώνονται, αφήνοντας πολλές από τις προσμίξεις πίσω, ιδίως τα βαρέα μέταλλα. Μερικές προσμίξεις που μετατρέπονται εύκολα σε αέρια, όπως πτητικές οργανικές χημικές ουσίες, μπορούν να μεταφερθούν με τον υδρατμό, έτσι μερικά συστήματα απόσταξης χρησιμοποιούν επίσης φίλτρα άνθρακα για την απομάκρυνση ορισμένων από αυτές τις προσμίξεις. Αυτά είναι καλύτερα στην αφαίρεση ανόργανων ρύπων, όπως τα βαρέα μέταλλα, νιτρικά, και τη σκληρότητα (δηλαδή ασβέστιο και μαγνήσιο). Μπορούν να αφαιρέσουν κάποια βακτήρια. Ορισμένοι καταναλωτές παραπονούνται ότι το νερό είναι άγευστο μετά την απόσταξη. Τα φίλτρα αυτά δεν θα αφαιρέσει χλωραμίνες.

Τύποι: συσκευές για χρήση δίπλα στο νεροχύτη.


Μεμβράνες: Μπορεί να είναι μία σειρά από μεμβράνες ή μία μεμβράνη η οποία κατακρατά ένα ορισμένο μέγεθος σωματιδίων και αφήνει όλα τα υπόλοιπα να περνούν. Τα ανοίγματα φίλτρανσης είναι συνήθως μεγαλύτερα από αυτά των μεμβρανών της αντίστροφης όσμωσης, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλους τύπους φίλτρων, όπως UV. Ένα φίλτρο “1 micron” θα απομακρύνει σωματίδια και τα περισσότερα βακτήρια, κρυπτοσπορίδια, και ιούς.

Τύποι: φίλτρα για ολόκληρο το σπίτι.


Αντίστροφης όσμωσης: Τα φίλτρα της αντίστροφης όσμωσης χρησιμοποιούν τη φυσική πίεση του νερού της οικιακής βρύσης ώστε να περάσει το νερό μέσα από μία ημιδιαπερατή μεμβράνη, η οποία διαχωρίζει τους ρύπους από το νερό. Αποτελούν την καλύτερη λύση για την αφαίρεση των βακτηρίων. Ωστόσο, για κάθε τρία γαλόνια που τρέχει μέσα από το φίλτρο, θα πάρετε μόνο ένα γαλόνι νερού.

Τύποι: συστήματα φίλτρανσης κυρίως για το νεροχύτη της κουζίνας.


U.V : Τα συγκεκριμένα φίλτρα επεξεργασίας χρησιμοποιούν το υπεριώδες φως για την απολύμανση του νερού ή για τη μείωση των βακτηρίων. Είναι τα πιο αποτελεσματικά για την αφαίρεση βακτηρίων και ιών, αλλά δεν αφαιρεί χημικούς ρύπους.

Τύποι: φίλτρα για ολόκληρο το σπίτι.

 

Γενικοί κανόνες ασφαλείας πισίνας

 

Μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όλοι ώστε να διασκεδάζουμε πάντοτε με ασφάλεια όταν βρισκόμαστε μέσα ή γύρω από μία πισίνα:

 

Α. Μέσα Και Γύρω Από Την Πισίνα

 • Συμβουλέψτε τους επισκέπτες της πισίνας σας για τα βάθη της.
 • Μην αφήσετε ποτέ παιδιά κάτω των 12 ετών, να κολυμπούν χωρίς επιτήρηση και χωρίς σωσίβιο.
 • Πολλά παιδιά που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την πισίνα, αποτελούν κίνδυνο.
 • Εάν δεν ξέρετε καλό κολύμπι, τότε κάνετε μπάνιο μόνο στα ρηχά.
 • Μην μπαίνετε ποτέ στο νερό πριν περάσουν δύο έως τέσσερις ώρες από την ώρα που φάγατε.
 • Μην πλησιάζετε απρόσεκτα στον βατήρα ή την τσουλήθρα.
 • Μην κολυμπάτε όταν αισθάνεστε ρίγη ή κούραση, όταν είστε ιδρωμένοι ή όταν έχετε κάνει χρήση αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα.
 • Απομακρύνετε τυχόν γυαλικά από τον χώρο της πισίνας.
 • Εάν απαιτείται και είναι δυνατόν να απομονώσετε τον χώρο της πισίνας, με περίφραξη, κάλυμμα, κλπ.

 

Β. Χημικά

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, πρέπει να λαμβάνετε για προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τα χημικά της πισίνας, όταν βρεθούν σε λάθος χέρια (και κυρίως παιδιά).

 • Αποθηκεύετε τα χημικά μακριά από παιδιά, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
 • Μην αναμειγνύετε τα χημικά.
 • Όταν τροφοδοτείτε με χημικά την πισίνα, να παίρνετε προφυλάξεις, όπως:
  • φορέστε παλιά ρούχα
  • η θέση σας να είναι ενάντια στον αέρα
  • μην στέκεστε ποτέ πάνω από το δοχείο που ανοίγετε.
 • Ξεπλύνετε προσεχτικά τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση χημικών.
 • Αποφύγετε την επαφή χημικών με υγρά χέρια.
 • Για την διάλυση των χημικών σε νερό, χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά πλαστικά δοχεία και τροφοδοτείτε πάντοτε το χημικό στο νερό και όχι αντίστροφα.
 • Εάν κάποιο σοβαρό δυστύχημα συμβεί, ξεπλύνετε το δέρμα με άφθονο νερό και επισκεφθείτε αμέσως γιατρό.

 

Γ. Κανόνες Υγιεινής

Για μια καθαρή και υγιεινή πισίνα θα πρέπει οι χρήστες να βοηθούν από την μεριά τους για την διατήρησή της.

 • Πριν μπείτε στην πισίνα, βεβαιωθείτε ότι είστε καθαροί από άμμο ή χώματα.
 • Μη χρησιμοποιείτε λάδι ή αντηλιακές κρέμες. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια κρέμα μετά το μπάνιο σας και θελήσετε να ξαναβουτήξετε, κάντε ντους με σαπούνι.

 

Καλό Καλοκαίρι!

 

 

Βασικές γνώσεις “χημείας” πισίνας

Τι συμβαίνει στο νερό της πισίνας σας

 • Παλιότερα οι πισίνες δεν διέθεταν σύστημα καθαρισμού.
 • Η σημερινή κοινωνία απαιτεί: οικονομία, υγιεινή, ευχάριστη αίσθηση στη θέα ή τη χρήση της πισίνας.

Προβλήματα νερού πισίνας

 • Το νερό ρυπαίνεται από την ατμόσφαιρα και τους λουόμενους. Αναπτύσσεται έτσι άλγη και πρασινίζει το νερό.
 • Ο αέρας και η βροχή εισάγουν στο νερό της πισίνας σκόνη, χώμα και φύλλα και το θολώνουν.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων

 • Διατήρηση μέσα στο νερό μιας επαρκούς ποσότητας υπολειμματικού χλωρίου που καταστρέφει τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια που εισέρχονται σ’ αυτό.
 • Εφοδιασμός της πισίνας με ένα φίλτρο, που κατακρατεί τις αιωρούμενες στο νερό ουσίες, με τη βοήθεια μιας αντλίας, η οποία εξαναγκάζει ολόκληρη τη μάζα του νερού να περάσει μέσα απ’ αυτό.
 • Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι καθαρισμού όπως ιώδιο, βρώμιο, όζον, ιονιστές νερού, υπεριώδης ακτινοβολία αλλά παρουσιάζουν αυξημένο κόστος και σπάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

Το pH

 • Έχει κλίμακα βαθμολόγησης από 0 μέχρι 14.
 • Από 0 έως 7 το νερό είναι όξινο.
 • Από 7 έως 14 το νερό είναι αλκαλικό (ή βασικό).
 • Στο 7 το νερό είναι ουδέτερο.
 • Το ιδανικό pH για νερό πισίνας είναι από 7,2 μέχρι 7,6.
 • Κάτω από 7,2 το νερό είναι διαβρωτικό και τσούζει στα μάτια και τη μύτη των λουομένων, καθώς και φθείρει τα μεταλλικά μέρη της πισίνας.
 • Πάνω από 7,6 το νερό παίρνει γαλακτώδη όψη λόγω του ασβεστίου και ταυτόχρονα καθιστά δύσκολη έως και αδύνατη την δράση του υπολειμματικού χλωρίου

Το χλώριο

 • Η περιεκτικότητα του νερού σε υπολειμματικό χλώριο πρέπει να είναι από 0,5 μέχρι 0,8 mg/lt.
 • Το χλώριο δρα εναντίον μικροοργανισμών, βακτηρίων και άλλων ανεπιθύμητων ουσιών που εισέρχονται στο νερό της πισίνας με οποιονδήποτε τρόπο (λουόμενοι, αέρας, βροχή κλπ).

Η φίλτρανση

 • Η αντλία κάνει αναρρόφηση νερού απ’ τον πυθμένα της πισίνας (φρεάτιο πυθμένα) και από την επιφάνεια (skimmers ή σχάρα υπερχείλισης, ανάλογα με την κατασκευή).
 • Το φίλτρο περιέχει ποσότητα άμμου με κοκκομετρία από 0,5mm έως 0,7mm ανάλογα με την περίπτωση, μέσα από την οποία περνάει το νερό, και έτσι κατακρατεί τα σωματίδια που υπάρχουν στην πισίνα μέσω της διακασίας της διήθησης.
 • Όταν το φίλτρο κατακρατήσει πολλές ακαθαρσίες και «φράξει», τότε πρέπει να γίνεται πλύσιμο του φίλτρου με ανάστροφη κυκλοφορία του νερού μέσα απ’ το φίλτρο προς το αποχετευτικό σύστημα.

Γνωρίζουμε τι νερό πίνουμε

Στη σημερινή εποχή το θέμα της ποιότητας του νερού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προκαλεί την ανησυχία όλο και περισσότερων καταναλωτών. Το δίκτυο διανομής σε πολλές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένο και ακατάλληλο. Παρόλο που τα συστήματα παροχής νερού της πόλης εφαρμόζουν διεργασίες κάθαρσης νερού (όπως φιλτράρισμα και χλωρίωση) πολλοί ρύποι μπορούν τελικά να περάσουν με την παροχή ύδρευσης στα νοικοκυριά. Η δυσάρεστη γεύση, οσμή χλωρίου, στερεά σωματίδια (χώμα, σκουριά, άμμος, λάσπη) και η θολότητα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής την κατάστασης. Δεν είναι όμως τόσο σοβαρά αυτά που βλέπουμε στο νερό, όσο αυτά που δεν βλέπουμε. Οι ουσίες με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την υγεία μας, όπως τα οργανικά χημικά, τα βαρέα μέταλλα, οι μικροοργανισμοί, είναι αόρατες, άοσμες και άγευστες.

Τα φίλτρα νερού είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ενός μεγάλου εύρους ρύπων του νερού, όπως ιζήματα, χλώριο, παράγωγα χλωρίου, αμίαντο, νιτρικά, μόλυβδο, χαλκό, αρσενικό, σίδηρο, κάδμιο, υδράργυρο, οργανικές ενώσεις, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, αλλά και παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, Cryptosporidium και κύστες Giardia).

Υπάρχουν πολλοί τροποί  φίλτρανσης του νερού. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος φίλτρανσης νερού είναι με τη χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα λειτουργούν μέσω της απορρόφησης που πραγματοποιείται λόγω ενδομοριακής έλξης, μεταξύ της επιφάνειας του άνθρακα, και της ουσίας που απορροφάται. Υπάρχουν πολλοί τύποι ενεργού άνθρακα, που χρησιμοποιούνται στην φίλτρανση του νερού. Οι πιο γνωστές ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενεργοποιημένου άνθρακα είναι το ξύλο, ο λιγνίτης, ο άνθρακας και η καρύδα.

Οι κυριότεροι μολυσματικοί παράγοντες που μπορεί και μειώνει ο ενεργοποιημένος άνθρακας είναι: το χλώριο, τα M.T.B.E. (Μεθυλικός-Τριτογενής-Βουτυλικός-Αιθέρας από τα οξυγονωμένα καύσιμα των αυτοκινήτων), οι κύστες, οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Π.Ο.Ε.), δηλαδή χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και παραπροϊόντα απολύμανσης, οι γεύσεις, οι μυρωδιές, και ο μόλυβδος.

Μια άλλη τεχνολογία που έχει εδραιωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την φίλτρανση του πόσιμου νερού είναι η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μια ημι-διαπερατή μεμβράνη για να φιλτράρει τους μολυσματικούς παράγοντες. Το νερό αναγκάζεται να περάσει μέσα από την μεμβράνη. Μόνο τα μόρια του καθαρού νερού περνούν μέσω της μεμβράνης, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του νερού και όλες οι ακαθαρσίες δεν μπορούν να περάσουν και στην συνέχεια αποβάλλονται μέσω ταυτόχρονης πλύσης της μεμβράνης. Η διαπερατότητα της μεμβράνης αγγίζει έως και τα 0.0001 μm την στιγμή που ο πιο “λεπτός” ενεργός άνθρακας μπορεί να φτάσει τα 0.1 μm.

Η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης στην καλύτερη περίπτωση είναι αποτελεσματική για τους εξής μολυσματικούς παράγοντες: τα ανόργανα διαλυμένα άλατα, τα αιωρούμενα στερεά, τις διαλυμένες χημικές ουσίες, τα νιτρικά, τα νιτρώδη, το αρσενικό, τα  βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το βάριο, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο κ.τ.λ. Για τα τελευταία, η αντίστροφη όσμωση πετυχαίνει έως και 96% απόρριψη, ενώ για το μεγαλύτερο εύρος των βλαβερών ουσιών και παρασίτων πετυχαίνει έως και το 99% αππόριψη.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο τρόπων φίλτρανσης, δηλαδή μια συστοιχία, η οπόια περιλαμβάνει ένα προ-φίλτρο άνθρακα και την κυρία μονάδα καθαρισμού, την αντίστροφη όσμωση, δίνει την καλύτερη λύση για τους κατοίκους των πόλεων και όχι μόνο.

Εμφιαλωμένο νερό

Είναι αδιαμφισβήτητα το απαραίτητο «αξεσουάρ» του καλοκαιριού: ένα μπουκαλάκι με εμφιαλωμένο νερό στο χέρι, είτε περπατάμε στους καυτούς δρόμους της πόλης, είτε λιαζόμαστε στην παραλία. Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς στη χώρα μας, αν και ακόμη είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης. Εκτιμάται ότι ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 80-100 λίτρα εμφιαλωμένου νερού το χρόνο, ενώ οι… πρωταθλητές Ιταλοί φτάνουν τα 150 λίτρα. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε τι πίνουμε; Και πόσοι μπορούμε να καταλάβουμε τι αναγράφεται στην ετικέτα ενός εμφιαλωμένου νερού, καθώς και αν έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή νερού;

Ποια είναι τα είδη του εμφιαλωμένου νερού;

Επιτραπέζιο νερό

Σύμφωνα με τη νομοθεσία λοιπόν, το επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. από γεώτρηση, από λίμνη, από ποτάμι, ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας). Το επιτραπέζιο νερό μπορεί να έχει υποστεί κάποια διαδικασία απολύμανσης προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία για το πόσιμο νερό. Δηλαδή, πρακτικά η σύσταση του επιτραπέζιου νερού είναι ίδια με αυτή της βρύσης.

Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή προέλευσής του (συνήθως γεώτρηση). Οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό μεταλλικό νερό. Η υπόγεια προέλευση του φυσικού μεταλλικού νερού, καθώς και η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σε ικανοποιητική απόσταση γύρω από τη γεώτρηση εξασφαλίζουν την προστασία του από τα μικρόβια. Η σύστασή του μπορεί να περιέχει διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο κ.λ.π. Η μόνη επεξεργασία που επιτρέπεται στο φυσικό μεταλλικό νερό είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οπότε το νερό χαρακτηρίζεται ανάλογα ως «φυσικά ανθρακούχο», «με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» ή «ενισχυμένο με αέριο της πηγής».

Νερό Πηγής

Το νερό πηγής είναι η ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στο επιτραπέζιο και φυσικό μεταλλικό νερό. Το νερό πηγής μοιάζει με το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, σταθερή σύσταση, δεν υφίσταται καμία διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνεται πάντα στην πηγή προέλευσής του. Διαφέρει όμως, από το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι η σύστασή του δεν ακολουθεί αυτή του φυσικού μεταλλικού νερού, αλλά του επιτραπέζιου. Αυτό σημαίνει ότι το νερό πηγής δεν είναι πλούσιο σε κάποιο μεταλλικό στοιχείο (π.χ. Μαγνήσιο, Ασβέστιο), ούτως ώστε να χαρακτηριστεί μαγνησιούχο, ασβεστούχο κ.τ.λ. Πάντως, το πιθανότερο είναι να δούμε το χαρακτηρισμό «νερό πηγής» σε κάποιο εισαγόμενο νερό, δεδομένου ότι τα εμφιαλωμένα ελληνικά νερά ανήκουν είτε στα φυσικά μεταλλικά είτε στα επιτραπέζια.

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα του εμφιαλωμένου νερού;

Ακριβό

Έρευνα του 2014 έδειξε ότι πληρώνουμε 1.000 φορές ακριβότερο ένα προϊόν που υπάρχει άφθονο στο σπίτι και στη φύση….

Το νερό βρύσης κοστίζει 1€ το κυβικό μέτρο δηλαδή τα 1000 λίτρα.

Το εμφιαλωμένο κοστίζει από 0,5€ έως 2€ το λίτρο δηλαδή πάνω από 1.000€ το κυβικό μέτρο!

Άβολο

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό συχνά έχουν την τάση να έχουν πολλά μπουκάλια στα πόδια τους – άδεια δοχεία ή καινούριες κανάτες που περιμένουν να χρησιμοποιηθούν. Οι άνθρωποι συνήθως κρατάνε το «καθαρό» νερό για ειδικούς λόγους, π.χ. καφέδες, ποτά, αντί να το καταναλώνουν άνετα όποτε χρειάζεται. Σε όλα τα νοικοκυριά εμφανίζεται το φαινόμενο της έλλειψης εμφιαλωμένου νερού όταν αυτό είναι απαραίτητο καθώς και της κουραστικής διαδικασίας (που προκαλεί αναστολή..) της μεταφοράς του!

Ακατάλληλο

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από τα εμφιαλωμένα νερά είναι ο εξής: Σε κάθε φιάλη αναγράφεται με ψιλά γράμματα, που είναι δυσδιάκριτα, αυτό που υποχρεούνται οι εμφιαλώτριες εταιρίες από το νόμο να αναγράψουν εμφανώς: ‘Το παρόν να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος (θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς κελσίου)’. Ως γνωστό όμως σχεδόν κανένας από τους αποθηκευτικούς χώρους εμφιαλωμένων νερών δεν τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα μπουκάλια μεταφέρονται με  φορτηγά – ψυγεία και αφήνονται σε αποθήκες από λαμαρίνα και βράζουν στην κυριολεξία, ή αφήνονται στα πεζοδρόμια κάτω από τον ήλιο, ή σε αποθήκες μη κατάλληλες για αποθήκευση. Αυτό σημαίνει άνοδο της θερμοκρασίας εντός του πλαστικού μπουκαλιού, δημιουργία ενώσεων και πολλαπλασιασμό των μικροβίων με γεωμετρική πρόοδο, που καθιστούν το νερό ακατάλληλο προς πόση.

Επικίνδυνο

Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές προτιμάμε το εμφιαλωμένο νερό για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους ή για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου μη γνωρίζοντας πως κάποια χαλασμένη παρτίδα εμφιαλωμένου, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.