Τι συμβαίνει στο νερό της πισίνας σας
- Παλιότερα οι πισίνες δεν διέθεταν σύστημα καθαρισμού.
- Η σημερινή κοινωνία απαιτεί: οικονομία, υγιεινή, ευχάριστη αίσθηση στη θέα ή τη χρήση της πισίνας.
Προβλήματα νερού πισίνας
- Το νερό ρυπαίνεται από την ατμόσφαιρα και τους λουόμενους. Αναπτύσσεται έτσι άλγη και πρασινίζει το νερό.
- Ο αέρας και η βροχή εισάγουν στο νερό της πισίνας σκόνη, χώμα και φύλλα και το θολώνουν.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων
- Διατήρηση μέσα στο νερό μιας επαρκούς ποσότητας υπολειμματικού χλωρίου που καταστρέφει τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια που εισέρχονται σ’ αυτό.
- Εφοδιασμός της πισίνας με ένα φίλτρο, που κατακρατεί τις αιωρούμενες στο νερό ουσίες, με τη βοήθεια μιας αντλίας, η οποία εξαναγκάζει ολόκληρη τη μάζα του νερού να περάσει μέσα απ’ αυτό.
- Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι καθαρισμού όπως ιώδιο, βρώμιο, όζον, ιονιστές νερού, υπεριώδης ακτινοβολία αλλά παρουσιάζουν αυξημένο κόστος και σπάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.
Το pH
- Έχει κλίμακα βαθμολόγησης από 0 μέχρι 14.
- Από 0 έως 7 το νερό είναι όξινο.
- Από 7 έως 14 το νερό είναι αλκαλικό (ή βασικό).
- Στο 7 το νερό είναι ουδέτερο.
- Το ιδανικό pH για νερό πισίνας είναι από 7,2 μέχρι 7,6.
- Κάτω από 7,2 το νερό είναι διαβρωτικό και τσούζει στα μάτια και τη μύτη των λουομένων, καθώς και φθείρει τα μεταλλικά μέρη της πισίνας.
- Πάνω από 7,6 το νερό παίρνει γαλακτώδη όψη λόγω του ασβεστίου και ταυτόχρονα καθιστά δύσκολη έως και αδύνατη την δράση του υπολειμματικού χλωρίου
Το χλώριο
- Η περιεκτικότητα του νερού σε υπολειμματικό χλώριο πρέπει να είναι από 0,5 μέχρι 0,8 mg/lt.
- Το χλώριο δρα εναντίον μικροοργανισμών, βακτηρίων και άλλων ανεπιθύμητων ουσιών που εισέρχονται στο νερό της πισίνας με οποιονδήποτε τρόπο (λουόμενοι, αέρας, βροχή κλπ).
Η φίλτρανση
- Η αντλία κάνει αναρρόφηση νερού απ’ τον πυθμένα της πισίνας (φρεάτιο πυθμένα) και από την επιφάνεια (skimmers ή σχάρα υπερχείλισης, ανάλογα με την κατασκευή).
- Το φίλτρο περιέχει ποσότητα άμμου με κοκκομετρία από 0,5mm έως 0,7mm ανάλογα με την περίπτωση, μέσα από την οποία περνάει το νερό, και έτσι κατακρατεί τα σωματίδια που υπάρχουν στην πισίνα μέσω της διακασίας της διήθησης.
- Όταν το φίλτρο κατακρατήσει πολλές ακαθαρσίες και «φράξει», τότε πρέπει να γίνεται πλύσιμο του φίλτρου με ανάστροφη κυκλοφορία του νερού μέσα απ’ το φίλτρο προς το αποχετευτικό σύστημα.