Τα κατάλληλα φυτά μπορούν να μετατρέψουν μια πισίνα σε ιδιωτική όαση. Ωστόσο, οφείλετε να επιλέξετε τα φυτά που θα χρησιμοποιήσετε για τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας σας πολύ προσεκτικά, καθώς η φυλλόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε εμφράξεις των φίλτρων, σχηματισμό άλγεων στην πισίνα και συχνά αφού φυτευθούν είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν.

Πολλές φορές, οι πισίνες μπορεί να επηρεάσουν το μικροκλίμα της αυλής ή του ξενοδοχείου σας, αυξάνοντας τα επίπεδα της υγρασίας και ανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου. Πολύ συχνά ακόμη, τα φυτά γύρω από την πισίνα επηρεάζονται από το χλώριο. Λαμβάνοντας υπ’όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η δενδροφύτευση γύρω από την πισίνα αποτελεί πρόκληση. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια σειρά επιλογών για δενδροφύτευση που δεν δημιουργεί προβλήματα στην πισίνα και δεν απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς και κάποια φυτά που απαιτούν μεν λίγη παραπάνω προσοχή, αλλά την αξίζουν.

Φυτά που όχι μόνο ευδοκιμούν γύρω από την πισίνα, αλλά συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν την αισθητική του τοπίου στον περιβάλλοντα χώρο.

oxygon pools 1. Καθαρό και πράσινο

Σε αυτή την ήρεμη αυλή, ένας συνδυασμός δέντρων συκιάς / φίκος μικρόκαρπος (Ficus microcarpa var. Hillii), μπαμπού (Bambusa textilis var. Gracilis) και ένα χαμηλά αναπτυσσόμενο εδαφοκαλυπτικό φυτό φαίνεται αβίαστα κομψός. Για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα επιλέξτε φυτεύσεις δίπλα στην πισίνα με ενδιαφέρουσες φόρμες και φυλλώματα και αφήστε τα πολύχρωμα λουλούδια για άλλες περιοχές του κήπου.

Το πλεονέκτημα του φίκου είναι ότι παρουσιάζει πολύ περιορισμένη φυλλόπτωση και το φύλλωμα του αναπληρώνεται πολύ γρήγορα προσφέροντας έτσι πυκνή κάλυψη είτε εαν θέλετε να απομονώσετε το χώρο λόγω ιδιωτικότητας, είτε για να καλύψετε κάποιο αντιαισθητικό φράχτη. Όπως όλα τα μπαμπού, έτσι και αυτό εμφανίζει κάποια πτώση φύλλων, αλλά ο σχεδιαστής, το τοποθέτησε έξυπνα πολύ πιο πίσω από την πισίνα για εύκολο σκούπισμα. Το βράδυ, μια διακριτική προβολή υπογραμμίζει τους κορμούς των δέντρων και των ραβδωτών στελεχών του μπαμπού. Όλα τα φυτά σε αυτόν τον κήπο ευδοκιμούν στον ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

oxygon pools

2. Διακοσμητικά φυτά

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα, όπως η αγαύη, το γιούκα και η εχεβέρια είναι εξαιρετικές επιλογές για τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας. Διατηρούνται όλο το χρόνο με ελάχιστη φροντίδα, δεν λερώνουν, ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικά -ειδικά δε όταν πρόκειται να πιτσιλιστούν από λίγο χλωριωμένο νερό. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέξτε κάκτους και παχύφυτα με ενδιαφέρουσες μορφές, όπως φτέρη, όρθια κάνναβη του Μαυρίκιου (Furcraea foetida) και δακτυλοειδής μπλε κιμωλία (Senecio serpens). Η φύτευσή τους κοντά σε έναν τοίχο ή αρκετά κοντά στην πισίνα, ώστε οι μορφές τους να αντικατοπτρίζονται στο νερό, θα ενισχύσουν την γραφικότητα του τοπίου.

oxygon pools

3. Στυλ Παραλία 

Για μια κομψή αυλή, σε στυλ παραλιακού θερέτρου, ο σχεδιαστής αυτής της πισίνας συνδυάζει λευκό ψαμμίτη με ενσωματωμένη ζαρντινιέρα γεμάτη με φυτά με σκούρο φύλλωμα. Η αντίθεση του σκούρου φυλλώματος των δέντρων Mανόλιας και του εδαφοκαλυπτικού Lilyturf (Ophiopogon jaburan) στους λευκούς τοίχους αποτελεί έναν εντυπωσιακό συνδυασμό.

Η Μανόλια αναπτύσσεται σε ηλιοφάνεια, ενώ το Lilyturf εκτιμά κάποια σκιά που παρέχεται από τα ψηλότερα δέντρα. Και τα δύο φυτά χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και δεν λερώνουν.

 

oxygon pools

4. Πολύχρωμο τροπικό μπουκέτο

Αυτός ο φωτεινός  πορτοκαλί τοίχος και ο καταρράκτη της ροζ μπουκαμβίλιας κάνει μια πολύχρωμη βροντερή δήλωση σε μια είσοδο σπιτιού με πισίνα. Αν και οι μπουκαμβίλιες ρίχνουν αρκετά από τα άνθη τους καθ’όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους, αξίζει τον κόπο να μαζεύουμε πεσμένα άνθη από την πισίνα με αντάλλαγμα μια τέτοια εντυπωσιακή εμφάνιση λουλουδιών. Προσπαθήστε να το τοποθετήσετε αρκετά αρκετά από την πισίνα για να μειώσετε όσο το δυνατό περισσότερο τα πεσμένα φύλλα και άνθη στην πισίνα.

Οι μπουκαμβίλιες ευδοκιμούν στον ήλιο και τις θερμές θέσεις- συμπεριλαμβανομένων των τοίχων δίπλα στις πισίνες – θέση που θα έκανε πολλά άλλα φυτά να μαραθούν.

oxygon pools

5. Ανισόπεδη φύτευση

Εάν η πισίνα σας είναι τοποθετημένη σε πλαγιά ή υπερυψωμένη, χρησιμοποιήστε την διαφορά ύψους για να αναδείξετε το σχεδιασμό της πισίνας με παρτέρια. Σε αυτή την πίσω αυλή, το σχέδιο της πισίνας ενσωματώνει μια μικρή υπερχείλιση για να εκμεταλλευτεί την αλλαγή της στάθμης και παρτέρια με καλλωπιστικά κουφούμπους (Buxus sp) και λεβάντα (πίσω από τις ξαπλώστρες) . Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλευμα ψυχρών μπλε, πράσινων και πορφυρών χρωμάτων. Τα φυτά όλα ευδοκιμούν στον ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

oxygon pools

 

6. Λίγο νερό, οικολογικό (φιλικό προς την επικονίαση)

Αυτή η πολύχρωμη επικλινής φύτευση σε έναν κήπο της Βόρειας Καλιφόρνιας, των ΗΠΑ, συνθέτει όχι μόνο ένα εντυπωσιακό σκηνικό για την πισίνα αλλά και υποστηρίζει τα εγγενή πουλιά και  έντομα. Αμέσως πίσω από τον καταρράκτη του νερού που χύνεται στην πισίνα, υπάρχει μια φυτευμένη σειρά από μπλε-πράσινη αγάυη,  Weave Agave (Agave Weberi).

Πίσω από την αγαύη, το μαργαριτάρι «Garnet» penstemon και τα κίτρινα άνθη καγκουρό (Anigozanthos sp) στα δεξιά αποτελούν μαγνήτη για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και άλλα επικονιαστικά έντομα και πουλιά. Όλα τα φυτά που απεικονίζονται έχουν καλύτερη ανάπτυξη στον ήλιο και μικρές απαιτήσεις σε νερό.

 

oxygon pools

 

7. Resort chic

Αυτή η εύκολη σύζευξη των Αλεξανδρινών Φοινίκων (Ptychosperma elegans) και του γιασεμιού (Trachelospermum jasminoides) σε εσωτερικό κήπο, φαίνεται πλούσια και τροπική χωρίς να απαιτεί μεγάλη συντήρηση. Οι φοίνικες είναι ένα κλασικό φυτό για την πισίνα – κάνει αμέσως έναν ήπιο-κλιματικά κήπο να δείχνει τροπικός.

Το γιασεμί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το έδαφος δίπλα στην πισίνα. Ευδοκιμεί σε έντονο ηλιακό φως, επωφελείται από την αυξημένη υγρασία της πισίνας και μπορεί να γεμίσει το έδαφος σε μόλις δύο χρόνια. Την άνοιξη, το έδαφος θα είναι γεμάτο με λευκά άνθη που θα αρωματίζουν την πισίνα με ένα γλυκό άρωμα.

 

oxygon pools

 

8. Γραμμικά Γρασίδια

Μια άλλη ιδέα και εφαρμογή είναι πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια του νερού για να δημιουργήσετε μια αντανάκλαση των φυτεύσεων. Ορισμένα φυτά με γραμμικές μορφές, όπως η αγαύη και διάφορα όρθια διακοσμητικά χόρτα, φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά όταν αντανακλώνται στο νερό.

Για την φύτευση της πισίνας αυτής, ο αρχιτέκτονας τοπίου χρησιμοποίησε μια σειρά από γρασίδι “Karl Foerster” (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’) για να δημιουργήσει μια όμορφη αντανάκλαση του χρυσού και των χόρτων στη σκούρη επιφάνεια της πισίνας.

oxygon pools

 

Η σειρά γρασιδιού “Karl Foerster”  λειτουργεί επίσης ως μια ελαφριά, αέρινη κουρτίνα προστασίας της ιδιωτικότητας, που χωρίζει με χάρη την περιοχή της πισίνας από τον μεγαλύτερο κήπο.

 

oxygon pools

 

9. Μεσογειακό ταμπεραμέντο

Δίπλα ακριβώς σε αυτή την αμπελοκαλλιέργεια, μια πισίνα περιτριγυρισμένη με ασημένιο φύλλωμα και άνθη λεβάντας συνθέτει ένα όμορφο παστέλ σκηνικό. Πολλά από τα φυτά που επιλέγονται είναι ανεκτικά στην ξηρασία, όπως τα ελαιόδεντρα (Olea europaea), ο σκονισμένος μυλωνάς (Senecio sp.) και το θυμάρι. Όταν ανθίζουν, η γαλλική λεβάντα (Lavandula stoechas) και το θυμάρι θα προσελκύσουν επίσης επικονιαστές. Όλα τα φυτά ευδοκιμούν στον ήλιο.
Σειρά σας:
Ποια φυτά ή δέντρα έχετε φυτεύσει με επιτυχία από την πισίνα σας; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω και συμμετέχετε στη συζήτηση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ 2024