OXYGON – Swimming Pool Products – Water Treatment

Links

Τα 7 θαύματα του υδρομασάζ

Όλοι γνωρίζουμε τα 7 θαύματα του κόσμου, αλλά δεν έχετε ζήσει πραγματικά μέχρι να γνωρίσετε τα επτά (επιστημονικά) θαύματα του υδρομασάζ που προσφέρει η εμπειρία των υδρομασάζ της νέας σειράς OX της εταιρείας OXYGON.

Εκτός από την απόλυτη χαλάρωση, το υδρομασάζ της OXYGON μπορεί επίσης να προσφέρει εκπληκτικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας και ευεξίας – συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα…

1) Άγχος

Η μείωση του άγχος έχει να κάνει με την ηρεμία του μυαλού και στο να αφεθείτε στην απόλυτη χαλάρωση. Οι εκτοξευτήρες ζεστού νερού (jets) συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης του σώματος. Όταν το μπάνιο σας συνοδεύεται από βαθιές αναπνοές και ηρεμία, τότε θα βιώσετε στιγμές απόλαυσης μοναδικών αισθήσεων που δρουν ευεργετικά για την υγεία σας.

2)  Πόνος της μέσης

Αυτό το ζήτημα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική τους κατάσταση. Ένας μη ιατρικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου είναι η υδροθεραπεία. Η άνωση που ασκεί το νερό στο σώμα και η υψηλή θερμοκρασία βοηθούν στην ανακούφιση των καταπονημένων μυών, ενώ τα jets στα καθίσματα παρέχουν αίσθηση ανακούφισης στο κάτω μέρος της πλάτης.

3) Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και κράμπες

Εάν έχετε κράμπες στα πόδια ή υποφέρετε από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, θα καταλάβετε την αδυναμία να απολαύσετε έναν καλό ύπνο. Η χαλάρωση σε ένα ζεστό υδρομασάζ

πριν από το ύπνο μπορεί να βοηθήσει και να καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία φέρνουν επιπρόσθετα θεραπευτικά οφέλη.

4) Ύπνος

Ένας καλός ύπνος είναι πάντοτε απαραίτητος, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα στο να επιτύχουν την ποσότητα του ύπνου που χρειάζονται οι οργανισμοί τους. Οι ειδικοί συστήνουν ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο – το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει 20 λεπτά σε ένα ζεστό υδρομασάζ- για να προωθήσει τη χαλάρωση και να προετοιμάσει το σώμα μας για ύπνο. Εκτός από την ηρεμιστική αίσθηση ενός ζεστού μπάνιου, όταν βγείτε από το ζεστό νερό, η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει, γεγονός που “ενημερώνει” τον οργανισμό σας ότι ήρθε η ώρα για να “σβήσουν οι μηχανές”.

5) Ινομυαλγία

Παρόλο που εξακολουθεί να είναι ένα ιατρικό μυστήριο, η ινομυαλγία έχει ως κύρια συμπτώματα τον διάχυτο μυοσκελετικό πόνο και τις αλλαγές στη διάθεση. Η βύθιση σε ένα υδρομασάζ έχει αποδειχθεί πως βοηθά τα άτομα με ινομυαλγία όχι μόνο να χαλαρώσουν, αλλά και πως μειώνουν μέρος του πόνου στις αρθρώσεις.

Υδρομασάζ

6)  Ανάκτηση δυνάμεων μετά από άσκηση

Βυθίζοντας τον εαυτό σας στο υδρομασάζ, το ζεστό νερό, ενισχυμένο από το ισχυρό παλμικό μασάζ που πραγματοποιούν τα jets, ανακουφίζει τους πόνους μετά την άσκηση και βοηθά στο να απελευθερωθεί το γαλακτικό οξύ (η αιτία της μυϊκής πίεσης). Μπορείτε ακόμη και να στοχεύσετε τα jets σε συγκεκριμένες περιοχές όπως τα πόδια σας μετά από μια μακρά πορεία ή τρέξιμο ή στους ώμους σας μετά από μια συνεδρία ασκήσεων με βάρη.

7) Ανακούφιση από την αρθρίτιδα

Η αναζήτηση θεραπείας της αρθρίτιδας είναι αυτό που ενέπνευσε την δημιουργία της πρώτης αντλίας υδροθεραπείας στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει επειδή το ζεστό νερό διεγείρει τη ροή του αίματος στους δύσκαμπτους μύες και τις μαλακές αρθρώσεις και επιτρέπει στους πάσχοντες από αρθρίτιδα να κάνουν κάποια μαλακές διατάσεις.Τα υδρομασάζ προσφέρουν ευχαρίστηση και ανακούφιση με πρόσθετο το πλεονέκτημα της εργονομίας καθισμάτων, επιτρέποντάς σας να το απολαύσετε παρέα με την οικογένεια και τους φίλους σας.

 

Δείτε τη νέα σειρά Υδρομασάζ της OXYGON: Oxygon Spas – OX Series

Δείτε τα υπόλοιπα μοντέλα υδρομασάζ: Oxygon Spas

Pool Landscaping – 9 συνδυασμοί φυτών χαμηλής συντήρησης για την πισίνα

Τα κατάλληλα φυτά μπορούν να μετατρέψουν μια πισίνα σε ιδιωτική όαση. Ωστόσο, οφείλετε να επιλέξετε τα φυτά που θα χρησιμοποιήσετε για τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας σας πολύ προσεκτικά, καθώς η φυλλόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε εμφράξεις των φίλτρων, σχηματισμό άλγεων στην πισίνα και συχνά αφού φυτευθούν είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν.

Πολλές φορές, οι πισίνες μπορεί να επηρεάσουν το μικροκλίμα της αυλής ή του ξενοδοχείου σας, αυξάνοντας τα επίπεδα της υγρασίας και ανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου. Πολύ συχνά ακόμη, τα φυτά γύρω από την πισίνα επηρεάζονται από το χλώριο. Λαμβάνοντας υπ’όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η δενδροφύτευση γύρω από την πισίνα αποτελεί πρόκληση. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια σειρά επιλογών για δενδροφύτευση που δεν δημιουργεί προβλήματα στην πισίνα και δεν απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς και κάποια φυτά που απαιτούν μεν λίγη παραπάνω προσοχή, αλλά την αξίζουν.

Φυτά που όχι μόνο ευδοκιμούν γύρω από την πισίνα, αλλά συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν την αισθητική του τοπίου στον περιβάλλοντα χώρο.

oxygon pools 1. Καθαρό και πράσινο

Σε αυτή την ήρεμη αυλή, ένας συνδυασμός δέντρων συκιάς / φίκος μικρόκαρπος (Ficus microcarpa var. Hillii), μπαμπού (Bambusa textilis var. Gracilis) και ένα χαμηλά αναπτυσσόμενο εδαφοκαλυπτικό φυτό φαίνεται αβίαστα κομψός. Για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα επιλέξτε φυτεύσεις δίπλα στην πισίνα με ενδιαφέρουσες φόρμες και φυλλώματα και αφήστε τα πολύχρωμα λουλούδια για άλλες περιοχές του κήπου.

Το πλεονέκτημα του φίκου είναι ότι παρουσιάζει πολύ περιορισμένη φυλλόπτωση και το φύλλωμα του αναπληρώνεται πολύ γρήγορα προσφέροντας έτσι πυκνή κάλυψη είτε εαν θέλετε να απομονώσετε το χώρο λόγω ιδιωτικότητας, είτε για να καλύψετε κάποιο αντιαισθητικό φράχτη. Όπως όλα τα μπαμπού, έτσι και αυτό εμφανίζει κάποια πτώση φύλλων, αλλά ο σχεδιαστής, το τοποθέτησε έξυπνα πολύ πιο πίσω από την πισίνα για εύκολο σκούπισμα. Το βράδυ, μια διακριτική προβολή υπογραμμίζει τους κορμούς των δέντρων και των ραβδωτών στελεχών του μπαμπού. Όλα τα φυτά σε αυτόν τον κήπο ευδοκιμούν στον ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

oxygon pools

2. Διακοσμητικά φυτά

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα, όπως η αγαύη, το γιούκα και η εχεβέρια είναι εξαιρετικές επιλογές για τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας. Διατηρούνται όλο το χρόνο με ελάχιστη φροντίδα, δεν λερώνουν, ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικά -ειδικά δε όταν πρόκειται να πιτσιλιστούν από λίγο χλωριωμένο νερό. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέξτε κάκτους και παχύφυτα με ενδιαφέρουσες μορφές, όπως φτέρη, όρθια κάνναβη του Μαυρίκιου (Furcraea foetida) και δακτυλοειδής μπλε κιμωλία (Senecio serpens). Η φύτευσή τους κοντά σε έναν τοίχο ή αρκετά κοντά στην πισίνα, ώστε οι μορφές τους να αντικατοπτρίζονται στο νερό, θα ενισχύσουν την γραφικότητα του τοπίου.

oxygon pools

3. Στυλ Παραλία 

Για μια κομψή αυλή, σε στυλ παραλιακού θερέτρου, ο σχεδιαστής αυτής της πισίνας συνδυάζει λευκό ψαμμίτη με ενσωματωμένη ζαρντινιέρα γεμάτη με φυτά με σκούρο φύλλωμα. Η αντίθεση του σκούρου φυλλώματος των δέντρων Mανόλιας και του εδαφοκαλυπτικού Lilyturf (Ophiopogon jaburan) στους λευκούς τοίχους αποτελεί έναν εντυπωσιακό συνδυασμό.

Η Μανόλια αναπτύσσεται σε ηλιοφάνεια, ενώ το Lilyturf εκτιμά κάποια σκιά που παρέχεται από τα ψηλότερα δέντρα. Και τα δύο φυτά χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και δεν λερώνουν.

 

oxygon pools

4. Πολύχρωμο τροπικό μπουκέτο

Αυτός ο φωτεινός  πορτοκαλί τοίχος και ο καταρράκτη της ροζ μπουκαμβίλιας κάνει μια πολύχρωμη βροντερή δήλωση σε μια είσοδο σπιτιού με πισίνα. Αν και οι μπουκαμβίλιες ρίχνουν αρκετά από τα άνθη τους καθ’όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους, αξίζει τον κόπο να μαζεύουμε πεσμένα άνθη από την πισίνα με αντάλλαγμα μια τέτοια εντυπωσιακή εμφάνιση λουλουδιών. Προσπαθήστε να το τοποθετήσετε αρκετά αρκετά από την πισίνα για να μειώσετε όσο το δυνατό περισσότερο τα πεσμένα φύλλα και άνθη στην πισίνα.

Οι μπουκαμβίλιες ευδοκιμούν στον ήλιο και τις θερμές θέσεις- συμπεριλαμβανομένων των τοίχων δίπλα στις πισίνες – θέση που θα έκανε πολλά άλλα φυτά να μαραθούν.

oxygon pools

5. Ανισόπεδη φύτευση

Εάν η πισίνα σας είναι τοποθετημένη σε πλαγιά ή υπερυψωμένη, χρησιμοποιήστε την διαφορά ύψους για να αναδείξετε το σχεδιασμό της πισίνας με παρτέρια. Σε αυτή την πίσω αυλή, το σχέδιο της πισίνας ενσωματώνει μια μικρή υπερχείλιση για να εκμεταλλευτεί την αλλαγή της στάθμης και παρτέρια με καλλωπιστικά κουφούμπους (Buxus sp) και λεβάντα (πίσω από τις ξαπλώστρες) . Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλευμα ψυχρών μπλε, πράσινων και πορφυρών χρωμάτων. Τα φυτά όλα ευδοκιμούν στον ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

oxygon pools

 

6. Λίγο νερό, οικολογικό (φιλικό προς την επικονίαση)

Αυτή η πολύχρωμη επικλινής φύτευση σε έναν κήπο της Βόρειας Καλιφόρνιας, των ΗΠΑ, συνθέτει όχι μόνο ένα εντυπωσιακό σκηνικό για την πισίνα αλλά και υποστηρίζει τα εγγενή πουλιά και  έντομα. Αμέσως πίσω από τον καταρράκτη του νερού που χύνεται στην πισίνα, υπάρχει μια φυτευμένη σειρά από μπλε-πράσινη αγάυη,  Weave Agave (Agave Weberi).

Πίσω από την αγαύη, το μαργαριτάρι «Garnet» penstemon και τα κίτρινα άνθη καγκουρό (Anigozanthos sp) στα δεξιά αποτελούν μαγνήτη για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και άλλα επικονιαστικά έντομα και πουλιά. Όλα τα φυτά που απεικονίζονται έχουν καλύτερη ανάπτυξη στον ήλιο και μικρές απαιτήσεις σε νερό.

 

oxygon pools

 

7. Resort chic

Αυτή η εύκολη σύζευξη των Αλεξανδρινών Φοινίκων (Ptychosperma elegans) και του γιασεμιού (Trachelospermum jasminoides) σε εσωτερικό κήπο, φαίνεται πλούσια και τροπική χωρίς να απαιτεί μεγάλη συντήρηση. Οι φοίνικες είναι ένα κλασικό φυτό για την πισίνα – κάνει αμέσως έναν ήπιο-κλιματικά κήπο να δείχνει τροπικός.

Το γιασεμί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το έδαφος δίπλα στην πισίνα. Ευδοκιμεί σε έντονο ηλιακό φως, επωφελείται από την αυξημένη υγρασία της πισίνας και μπορεί να γεμίσει το έδαφος σε μόλις δύο χρόνια. Την άνοιξη, το έδαφος θα είναι γεμάτο με λευκά άνθη που θα αρωματίζουν την πισίνα με ένα γλυκό άρωμα.

 

oxygon pools

 

8. Γραμμικά Γρασίδια

Μια άλλη ιδέα και εφαρμογή είναι πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια του νερού για να δημιουργήσετε μια αντανάκλαση των φυτεύσεων. Ορισμένα φυτά με γραμμικές μορφές, όπως η αγαύη και διάφορα όρθια διακοσμητικά χόρτα, φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά όταν αντανακλώνται στο νερό.

Για την φύτευση της πισίνας αυτής, ο αρχιτέκτονας τοπίου χρησιμοποίησε μια σειρά από γρασίδι “Karl Foerster” (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’) για να δημιουργήσει μια όμορφη αντανάκλαση του χρυσού και των χόρτων στη σκούρη επιφάνεια της πισίνας.

oxygon pools

 

Η σειρά γρασιδιού “Karl Foerster”  λειτουργεί επίσης ως μια ελαφριά, αέρινη κουρτίνα προστασίας της ιδιωτικότητας, που χωρίζει με χάρη την περιοχή της πισίνας από τον μεγαλύτερο κήπο.

 

oxygon pools

 

9. Μεσογειακό ταμπεραμέντο

Δίπλα ακριβώς σε αυτή την αμπελοκαλλιέργεια, μια πισίνα περιτριγυρισμένη με ασημένιο φύλλωμα και άνθη λεβάντας συνθέτει ένα όμορφο παστέλ σκηνικό. Πολλά από τα φυτά που επιλέγονται είναι ανεκτικά στην ξηρασία, όπως τα ελαιόδεντρα (Olea europaea), ο σκονισμένος μυλωνάς (Senecio sp.) και το θυμάρι. Όταν ανθίζουν, η γαλλική λεβάντα (Lavandula stoechas) και το θυμάρι θα προσελκύσουν επίσης επικονιαστές. Όλα τα φυτά ευδοκιμούν στον ήλιο.
Σειρά σας:
Ποια φυτά ή δέντρα έχετε φυτεύσει με επιτυχία από την πισίνα σας; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω και συμμετέχετε στη συζήτηση.

 

Baby Swimming – Βρεφική κολύμβηση.

Τα μωρά λατρεύουν το νερό. Εκεί άλλωστε βρίσκονταν τους 9 πρώτους μήνες της ζωής τους. Η βρεφική κολύμβηση ή η κολύμβηση σε νηπιακές ηλικίες, από 6 μηνών έως 4 ετών, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσετε ψυχαγωγικό χρόνο με το παιδί σας, αλλά και να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις βασικές κολυμβητικές του ικανότητες με τη μορφή παιχνιδιού.

 

Τα οφέλη του baby swimming

Η κολύμβηση ενισχύει το αμυντικό σύστημα των μωρών, που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, και βοηθά πολύ στην κινητική, μυϊκή και ψυχική τους ανάπτυξη. H σύσταση του νερού, η άνωση, η αντίσταση που ασκεί στο σώμα, τους προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον και την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους από πολύ νωρίς. Mαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, να αλλάζουν στάσεις και θέσεις. Eπιπλέον, το νερό τα χαλαρώνει, επειδή ρυθμίζει το μυϊκό τους τόνο και έτσι κοιμούνται πιο ήρεμα.

Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας και την δεκτικότητά του. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6-12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί και να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό, καθώς και να επιπλεύσει σε ύπτια θέση. Επίσης οι συνοδοί των παιδιών αποκομίζουν πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την εκπαίδευση στο νερό.

Τα προγράμματα baby swimming σχεδιάζονται έτσι ώστε να βοηθήσουν τα βρέφη να εξοικειωθούν με το νερό και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη σε αυτό, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες στην πισίνα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση βασικών κινήσεων κολύμβησης και δεξιοτήτων που βοηθούν την ασφάλειά τους στο νερό. Τα προγράμματα αυτά έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘60 στην Αμερική ενώ στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί πολύ στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες και είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή.

 Επιπλέον, η κολύμβηση βοηθά το μωρό να κοινωνικοποιηθεί με άλλα βρέφη και γονείς, να αποδεσμευτεί από τους γονείς του και να αναπτύξει ταυτόχρονα θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις δυνατότητές του, ενώ αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να δεθούν ακόμα περισσότερο οι γονείς με τα μωρά τους.

Ωστόσο, οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά αν αρνούνται κάποιες κινήσεις στην κολύμβηση, ούτε να τα κατακρίνουν αν δεν κάνουν μία άσκηση ακριβώς όπως την έδειξε ο δάσκαλος. Αντίθετα, τα μωρά χρειάζονται συνεχώς ενθάρρυνση και επιβράβευση, ενώ οι γονείς πρέπει πάντα να ακούν τις συμβουλές του δασκάλου. Τέλος, κάτι σημαντικό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι να μην τα έχουν ταΐσει πριν την κολύμβηση για τουλάχιστον δύο ώρες αν τα παιδιά είναι άνω των 2-2,5 ετών και για λίγο μικρότερο χρονικό διάστημα αν είναι μωρά.

 

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα βρέφος την κολύμβηση;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα»! Πράγματι, τα βρέφη στην ηλικία των 6 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής, όταν βρίσκονται κάτω από το νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα βρέφη βυθιστούν στο νερό, λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να γίνει κατάποση. Στα νήπια αυτό θα πρέπει να διδαχθεί από την αρχή, γιατί η συγκεκριμένη αντανακλαστική κίνηση χάνεται με το χρόνο καθώς το βρέφος μεγαλώνει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εκμάθηση κολύμβησης πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών, ώστε να καλλιεργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και να αποτελέσει μία εκούσια δεξιότητα. Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες, συμφωνούν ότι η αντανακλαστική κολύμβηση είναι η πρωτογενής κινητική συμπεριφορά, που έχουν τα νεογνά στο νερό αμέσως μετά τη γέννα, σαν φυλογενετική ανάμνηση από τη ζωή τους πριν γεννηθούν. Αν οι αντανακλαστικές αυτές κινήσεις καλλιεργηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα και -μέσω των κατάλληλων ερεθισμάτων και της σωστής καθοδήγησης- να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από την ηλικία των 16 μηνών. Βεβαίως, ακόμα και μετά την ηλικία αυτή, δεν είναι ποτέ αργά τα παιδιά να αρχίσουν την κολύμβηση ώστε να αποκομίσουν τα σημαντικά οφέλη του baby swimming.

 

Η εταιρεία μας παρέχει τόσο συμβουλευτική υποστήριξη όσο και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την κατασκευή και λειτουργία ενός κολυμβητηρίου baby swimming. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τον τρόπο κατασκευής μιας πισίνας baby swimming και τις κατάλληλες τεχνικές απολύμανσης που δεν απειλούν την υγεία των νεογνών.

Αποσκλήρυνση

Ο αποσκληρυντής νερού, αποτελεί ένα προϊόν, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ιοντοεναλλακτών νερού και πραγματοποιεί επεξεργασία – αποσκλήρυνση του πρωτογενούς νερού. Στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί, όσο το δυνατόν πιο απλά – κατανοητά, ότι σχετίζεται με το εν λόγω προϊόν – σύστημα.

Τι είναι η σκληρότητα νερού

Με τον όρο σκληρότητα νερού, αναφερόμαστε κυρίως στην συγκέντρωση αλάτων, τα οποία προέρχονται – δημιουργούνται, ως επί το πλείστον, από τα ιόντα ασβεστίου (Ca++) και μαγνησίου (Mg++), τα οποία υπάρχουν (εκ φύσεως) στο πρωτογενές νερό. Η σκληρότητα του νερού οφείλεται στα πετρώματα (κυρίως ασβεστολιθικά) του υπεδάφους, από τα οποία διέρχεται το βρόχινο νερό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τα υπόγεια νερά (γεωτρήσεων) είναι πολύ πιο «σκληρά» από τα επιφανειακά νερά (λίμνες).
Η σκληρότητα του νερού μετριέται σε: Γερμανικούς Βαθμούς (°d) ή σε Γαλλικούς Βαθμούς (°f) ή σε mg/l ανθρακικού ασβεστίου(CaCO3). Ο αντίστοιχος πίνακας στο τέλος του άρθρου παρουσιάζει την συσχέτιση των μονάδων αυτών.
Αναλόγως της περιεκτικότητας σε άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, το νερό χαρακτηρίζεται από «Πολύ Μαλακό» έως «Πολύ Σκληρό». Ο αντίστοιχος πίνακας στο τέλος του άρθρου παρουσιάζει τους χαρακτηρισμούς, εν σχέσει με την σκληρότητα του νερού.
Παραδείγματα:
– Το νερό της Αθήνας έχει μία μέση σκληρότητα ~100mg/lt CaCO3, δηλαδή χαρακτηρίζεται ως «Ημίσκληρο Νερό».
– Το νερό της Θεσσαλονίκης έχει μία μέση σκληρότητα ~150mg/lt CaCO3, δηλαδή χαρακτηρίζεται ως «Σχετικά Σκληρό Νερό».

Ποια τα προβλήματα – επιπτώσεις του σκληρού νερού

Τα άλατα των ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου έχουν την τάση να επικάθονται, δημιουργώντας ίζημα. Το ίζημα (πέτρα), προσκολλά στις (μεταλλικές κυρίως) επιφάνειες, με αρνητικότατα αποτελέσματα, όπως: Έμφραξη σωληνώσεων νερού, έμφραξη ακροφυσίων (φούρνων ατμού, παγομηχανών, πλυστικών μηχανημάτων, κ.τ.λ.), μείωση της απόδοσης αρχικά και κατόπιν καταστροφή των ηλεκτρικών αντιστάσεων θέρμανσης νερού (θερμοσίφωνες, boilers, πλυντήρια, βραστήρες, κ.τ.λ.), μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα πλύσεων (αντικειμένων), υψηλή κατανάλωση απορρυπαντικών και αποσκληρυντικών (όπου αυτά απαιτούνται), κ.α.
Κατά κανόνα, το ~90% του ιζήματος – επικαθίσεων στο νερό, προέρχεται από τα προαναφερθέντα ιόντα. Εάν, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, επιτευχθεί εξάλειψη των ιόντων αυτών και κατ επέκταση των αλάτων τους, τότε το επεξεργασμένο νερό θα παρουσιάζει έως και 90% λιγότερες επικαθίσεις – ίζημα!
Το σκληρό νερό μπορεί να είναι ανεκτό σε αρκετές χρήσεις νερού στο σπίτι όπως το πότισμα κήπου και γενικά στα πλυσίματα. Για άλλες χρήσεις όμως όπως για πόση, στο μπάνιο, στο πλύσιμο πιάτων και ρούχων το σκληρό νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το μαλακό.
Για παράδειγμα:
 • Χρησιμοποιείται λιγότερο σαπούνι και προϊόντα καθαρισμού με το μαλακό νερό.
 • Μειώνει το υπόλειμμα σαπουνιού που είναι δύσκολο να απομακρυνθεί και τις επικαθίσεις του μπάνιου.
 • Το υπόλειμμα σαπουνιού μένει στις επιφάνειες και αφήνει κηλίδες σε πιάτα, ποτήρια και επιφάνειες.
 • Θερμαινόμενο το σκληρό νερό στο θερμοσίφωνα δημιουργεί επικαθίσεις. Αυτές βουλώνουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις και “χτίζονται” στην εσωτερική πλευρά του θερμοσίφωνα. Μπορεί έτσι να έχουμε αυξημένα κόστη σε λογαριασμούς ενέργειας και να οδηγηθούμε σε γρήγορη απαξίωση των συσκευών μέχρι που θα είναι απαραίτητη η δαπανηρή αντικατάστασή τους.
 • Το υπόλειμμα του σαπουνιού είναι δύσκολο να απομακρυνθεί και μένει στο δέρμα μετά το μπάνιο. Γεμίζει τους πόρους του δέρματος και σκεπάζει τα μαλλιά. Επίσης είναι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων και μπορεί να δημιουργήσει κνησμό και κοκκινίλες στο δέρμα.
 • Η σκληρότητα επίσης μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητη γεύση στο πόσιμο νερό ,σε μαγειρεμένα φαγητά με λαχανικά και να δημιουργήσει “θολά” παγάκια.

Τι είναι η αποσκλήρυνση νερού

Η αποσκλήρυνση νερού είναι η μέθοδος κατά την οποία πραγματοποιείται «ανταλλαγή» ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου με ιόντα νατρίου (Na), των οποίων τα άλατα δεν επικάθονται. Η επίτευξη της συγκεκριμένης ιοντοεναλλαγής πραγματοποιείται με διέλευση του νερού (συγκεκριμένης ροής – ταχύτητας) μέσα από ειδικές (γι’αυτό το σκοπό) ρητίνες. Οι ρητίνες αποσκλήρυνσης, είναι «φορτισμένες» με νάτριο (Na) και όταν έρθουν σε επαφή με τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου του νερού, πραγματοποιείται η ιοντοεναλλαγή.
Οι ρητίνες αποσκλήρυνσης, κάποια στιγμή υφίστανται κορεσμό, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν πλέον ιοντοεναλλαγή. Σε αυτό το σημείο, απαιτείται η αναγέννησή τους. Η αναγέννηση είναι η διεργασία, κατά την οποία οι ρητίνες επανέρχονται (θεωρητικά) στην αρχική τους κατάσταση (απο-κορεσμός) και αυτό επιτυγχάνεται μέσω έκπλυσής τους με πυκνό διάλυμα χλωριούχου νατρίου (NaCl), κοινώς αλατόνερο. Το προϊόν επεξεργασίας, το οποίο πραγματοποιεί την αποσκλήρυνση του πρωτογενούς νερού, αλλά και την αναγέννηση των ρητινών αποσκλήρυνσης (χειροκίνητα ή αυτόματα) ονομάζεται αποσκληρυντής νερού.

Τι είναι ο αποσκληρυντής νερού

Ο αποσκληρυντής νερού είναι ένα προϊόν (σύστημα), το οποίο εφαρμόζεται με σκοπό την παραγωγή – απόδοση αποσκληρυμένου – «μαλακού» νερού. Ο εκάστοτε αποσκληρυντής, αποτελείται από 3 βασικά μέρη:
 1. Την κεφαλή, η οποία αναλαμβάνει (μέσω βαλβίδων) όλες τις λειτουργίες του αποσκληρυντή (επεξεργασία, πλύση, αναγέννηση, κ.τ.λ.)
 2. Το δοχείο (στήλη) ρητινών, το οποίο περιέχει τις ρητίνες αποσκλήρυνσης
 3. Το δοχείο άλμης, το οποίο περιέχει το αλατόνερο

Η λειτουργία του εκάστοτε αποσκληρυντή, είναι απλή και τα βασικά στάδια έχουν ως ακολούθως:

 • Κανονική Λειτουργία: Το πρωτογενές νερό (μέσω της κεφαλής) διέρχεται στην στήλη των ρητινών (όπου πραγματοποιείται η ιοντοεναλλαγή) και εξέρχεται πάλι από την κεφαλή αποσκληρυμένο – «μαλακό».
 • Πλύση: Όταν οι ρητίνες κορεστούν, η κεφαλή πραγματοποιεί αρχικά πλύση, με αντιστροφή της ροής του νερού επί της στήλης και την απόρριψή του στην αποχέτευση.
 • Αναγέννηση: Η κεφαλή πραγματοποιεί αναγέννηση, με αναρρόφηση αλατόνερου (από το δοχείο άλμης) και πλήρωση της στήλης των ρητινών για την επίτευξη της ιοντοεναλλαγής.
 • Πλύση: Η κεφαλή πραγματοποιεί πλύση άδειασμα του συμπυκνώματος (νερό, πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο πλέον) στην αποχέτευση και επιπλέον πλύσεις.
 • Αναπλήρωση: Η κεφαλή πραγματοποιεί προσθήκη απαιτούμενης ποσότητας νερού στο δοχείο της άλμης, ώστε να δημιουργηθεί νέο κορεσμένο διάλυμα αλατόνερου, για την επόμενη αναγέννηση.

Στήλες αποσκλήρυνσης 13,5lt | 9×17, 16,5lt | 10×17, 31,5lt | 9×35, 38,5lt | 10×35

Πως επιλέγεται ο καταλληλότερος αποσκληρυντής;

Ο αποσκληρυντής νερού δεν είναι σε καμία περίπτωση μία συσκευή Plug & Play! Για την επιλογή του απαιτείται συλλογή, ανάλυση, διαστασιολόγιση και μελέτη δεδομένων. Μόνο κατ’αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η ορθή επιλογή του και κατ’επέκταση τα όποια θετικότατα – ζητούμενα αποτελέσματα της εφαρμογής του.

Τι απαιτήσεις έχει η εγκατάσταση – λειτουργία αποσκληρυντή

 • Εγκατάσταση: Για την εγκατάσταση ενός οποιουδήποτε αποσκληρυντή, απαιτούνται:
  • Υδραυλικές αναμονές (είσοδος νερού, έξοδος νερού, αποχέτευση)
  • Ηλεκτρική αναμονή (πρίζα, πλησίον του αποσκληρυντή)
 • Λειτουργία: Για την ορθή λειτουργία του αποσκληρυντή, απαιτείται η τροφοδοσία του δοχείου της άλμης με χοντρό αλάτι, κατά διαστήματα.
 • Συντήρηση: Πρακτικά, ο οποιοσδήποτε αποσκληρυντής δεν απαιτεί περιοδική συντήρηση. Τεχνική επέμβαση πραγματοποιείται μόνον όταν παρουσιαστεί δυσλειτουργία – πρόβλημα ή όταν (μετά από σεβαστό χρονικό διάστημα) απαιτηθεί η αντικατάσταση ρητινών.

 

Ιδιαιτερότητες & Σημαντικές Λεπτομέρειες

 • Το αποσκληρυμένο νερό είναι «πλούσιο» σε νάτριο (Na) και η όποια χρήση του προς άμεση ή έμμεση ανθρώπινη κατανάλωση ή ποτιστική χρήση αντενδείκνυται – απαγορεύεται.
Ο μοναδικός τρόπος χρήσης του αποσκληρυμένου νερού για άμεση ή έμμεση ανθρώπινη κατανάλωση ή ποτιστική χρήση, είναι η μετέπειτα επεξεργασία του από μονάδα αντίστροφης όσμωσης – αφαλάτωσης νερού.
 • Η αποσκλήρυνση δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση ως αφαλάτωση και ο αποσκληρυντής δεν είναι αφαλατωτής (όπως λανθασμένα πολλοί τον αποκαλούν)!
Το εξερχόμενο (αποσκληρυμένο – «μαλακό») νερό εξακολουθεί να περιέχει την ίδια ποσότητα αλάτων, αλλά διαφορετικής χημικής σύστασης (με αποτέλεσμα, να μην επικάθονται).
 • Με την ιοντοεναλλαγή – αποσκλήρυνση επιτυγχάνεται μείωση των επικαθίσεων (στην καλύτερη των περιπτώσεων) έως και ~90%, αλλά όχι κατά 100%!
Για την επίτευξη πλήρους εξάλειψης των επικαθίσεων (~100%) εφαρμόζεται είτε μονάδα απιονισμού, είτε μονάδα αντίστροφης όσμωσης – αφαλάτωσης νερού.
 • Η εφαρμογή αποσκληρυντή δεν είναι εφικτή, εάν το πρωτογενές νερό έχει υψηλές τιμές συγκεκριμένων παραμέτρων (π.χ. χλωριούχα).
Γι αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται, πέραν όλων των άλλων δεδομένων που θα προσκομιστούν στον μελετητή και η φυσικοχημική ανάλυση πρωτογενούς νερού.
 • Η εφαρμογή αποσκληρυντή σε πρωτογενές νερό το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες υπολειμματικού χλωρίου, έχει ως αποτέλεσμα την τάχιστη εξασθένηση – καταστροφή των ρητινών αποσκλήρυνσης.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο, θεωρητικά, απαιτείται τουλάχιστον μείωση, αν όχι εξάλειψη του υπολειμματικού χλωρίου, πριν τον εκάστοτε αποσκληρυντή.
 • Η εφαρμογή αποσκληρυντή σε νερό το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου ή φυσικών οργανικών υλικών μπορεί να οδηγήσει σε κιτρινισμένο νερό.
Εάν αντιμετωπίζετε ροή κιτρινισμένου νερού, που μοιάζει με θαλασσινό, μην ανησυχήσετε.
Τώρα που η σκληρότητα έχει αφαιρεθεί από το αποσκληρυντή, όλα μοιάζουν ιδανικά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το νερό κιτρινίζει μετά την διαδικασία αποσκλήρυνσης.
Σε μερικά νερά, τα διαλυμένα συστατικά σιδήρου είναι κυρίως η αιτία κιτρινίσματος του νερού. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα των σωληνώσεων που καταλήγουν στο χώρο σας. Ακόμη μια λύση είναι να ελέγξετε το νερό για τυχόν παρουσία βακτηρίων ή μαγνησίου, που επίσης μπορεί να προκαλέσουν το κιτρίνισμα του νερού.
Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε μαζί μας για την εύρεση της κατάλληλης λύσης στην αποσκλήρυνση του νερού σας.